Hlavní obsah

Stržená střecha, zatopené sklepy. Bouřky procházejí Českem

Foto: HZS Zlínského kraje

Střecha ubytovny ve Valašském Meziříčí na ulici Kouty, kterou silný vítr strhl.

Reklama

Hasiči mají dnes večer v souvislosti s bouřkami dvakrát víc výjezdů než v úterý. Nejvíce je zaměstnávají v Moravskoslezském kraji, následují kraje Jihočeský, Středočeský, Zlínský a Vysočina.

Článek

V úterý do 20:00 měli zhruba 130 výjezdů. Uvedli to na Twitteru.

V Moravskoslezském kraji zasahují hasiči hlavně u polámaných stromů, čerpají také vodu ze sklepů. Nahlášeno mají zhruba 140 událostí, řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp. Bouřky se podle něj prohnaly hlavně Opavskem a Ostravskem, žádná z událostí ale není evidovaná jako mimořádná.

Ve Zlínském kraji zasáhly bouřky hlavně Vsetínsko, kde hasiči od 18:00 zaznamenali více než 20 výjezdů. Silný vítr strhl vpodvečer střechu ubytovny ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku.

Hasiči z Vysočiny zasahovali kvůli počasí dnes od 18:00 asi na 25 místech, hlavně kvůli odstraňování popadaných stromů nebo čerpání vody. Přes Vysočinu přecházejí bouřky. Nejvíc práce měli hasiči zatím na Pelhřimovsku. Vyplývá to z informací na jejich webu.

Spadlé stromy museli odklízet i v obcích Putimov, Jakubín nebo Rynárec. V Žirovnici museli odčerpat vodu ze sklepa rodinného domu. Kvůli čerpání vody zasahovali i v Pelhřimově.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu napršelo za uplynulých 24 hodin na některých místech Vysočiny přes 20 litrů na čtvereční metr. Bouřky se mohou v kraji vyskytovat i během noci na čtvrtek. Provázet je mohou kroupy a nárazový vítr o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

Meteorologové vydali pro dnešek a noc na čtvrtek výstrahu před silnými bouřkami s intenzivním deštěm především pro Moravu a Slezsko. V menší míře platí i pro zbytek země s výjimkou západních Čech. Kvůli předchozím dešťům ale na západě a jihu Čech mohou stoupat hladiny řek na úroveň prvního, místy i druhého povodňového stupně.

Reklama

Doporučované