Hlavní obsah

Stuchlík má za sebou Harvard, chlubí se Babiš. Jeho eso pro Prahu tam ale pobylo několik týdnů

Foto: Seznam Zprávy

Kandidát na pražského primátora Petr Stuchlík.

Reklama

Kandidát na pražského primátora Petr Stuchlík na Harvardu absolvoval tříletý manažerský kurz, pro jehož splnění je potřeba strávit ročně ve škole tři až čtyři týdny.

Článek

Má za sebou Harvard stejně jako bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg nebo americký prezident George W. Bush. Tak premiér Babiš v neděli na Facebooku představil lídra pražské kandidátky za hnutí ANO do nadcházejících komunálních voleb, podnikatele Petra Stuchlíka.

„Petr je úspěšný muž v nejlepších letech. Má za sebou Harvard. Přesněji Harvard Business School. Tuhle nejstarší a nejuznávanější obchodní školu na světě absolvoval třeba i bývalý starosta New Yorku Mike Bloomberg nebo prezident George W. Bush,“ napsal v neděli na Facebooku Babiš.

Zatímco dva zmínění politici si však z Harvardu odnesli titul MBA z denního studia, kandidát na primátora Stuchlík na prestižní univerzitě prošel několikatýdenním kurzem. Absolvoval na ní manažerský kurz pro majitele firmy, na Harvardu známý zkráceně jako OPM.

Oficiálně jsem absolvent, tvrdí Stuchlík

„Harvard Business School (HBS) nemá klasický program, jako je třeba inženýr. První program na této škole je MBA, kdy už podle amerických standardů musíte mít dokončeno minimálně bakalářské vzdělání na jiné univerzitě. A kromě toho tam funguje celá řada dalších programů, v rámci takzvaného Executive Education, tedy vzdělávání pro manažery,“ popsal Seznamu svoje působení na univerzitě sám Stuchlík.

„Jejich vlajková loď je program OPM, jenž trvá tři roky a který jsem absolvoval. Každý rok tam člověk stráví tři až čtyři týdny a souběžně tam existují různé programy a setkání v průběhu celého roku. V okamžiku, kdy program absolvujete, dostanete od školy titul ,alumni‘ a jste absolventem stejně jako v programu MBA,“ vysvětlil s tím, že srovnání s Georgem Bushem nebo Michaelem Bloombergem je podle něj namístě.

Univerzita na svém webu píše, že studijní programy v rámci Executive Education nejsou náhradou za akademický titul. Zároveň ovšem účastníkům přiznává, že jsou absolventy – a to „se všemi výhodami, které jsou s tím spojeny“.

Neskládají se zkoušky, nepíše se žádná práce, uvedl Martínek

Poslanec za Piráty Tomáš Martínek, který na studia pražského kandidáta ANO upozornil jako první, považuje za zvláštní, aby si Stuchlík říkal absolvent Harvardu.

„Z oficiálních stránek Harvardu se dozvíme, že se jedná o třítýdenní setkání ve třech blocích. Forma setkávání a diskuzí značí, že se zde neskládají zkoušky, nepíše žádná závěrečná práce (to je pro kandidáty ANO asi výhodou), ani nezískává žádný titul,“ napsal Martínek na Facebooku.

„I když daný program má jistě svá pozitiva, tak srovnání ve facebookovém statusu s absolventy standardního titulovaného studia Harvardu jako Mike Bloomberg nebo George W. Bush, kteří museli projít klasickým přijímacím řízením, mnohaletým studiem včetně zkoušek, psát závěrečné práce a získali i titul MBA, je přinejmenším zavádějící,“ dodal Martínek.

Seznam se spojil i s Čechem, jenž studium na Harvardu absolvoval a který se slovy Tomáše Martínka souhlasí. „Manažerské kurzy jsou pořád jen kurzy. Za studium se považovat nedají,“ řekl.

Milionář Petr Stuchlík se do čela kandidátky dostal na poslední chvíli – po zásahu Andreje Babiše na „jedničce“ nahradil pražského zastupitele Patrika Nachera, kterého si v referendu zvolili samotní členové strany.

Kritiku Stuchlík dříve sklidil i kvůli svému podílu ve firmě Fair Credit, která poskytuje krátkodobé půjčky s vysokým úrokem. Tehdy uvedl, že je pro něj společnost jednou z mnoha pasivních investic a investoval do ní až poté, co se ujistil, že funguje eticky správně. Na konci července se ale podílu vzdal.

Stuchlík absolvoval v roce 2001 Fakultu managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. V roce 1999 strávil jeden semestr na Erasmus University v nizozemském Rotterdamu. Kurz na Harvard Business School dokončil v roce 2017.

Reklama

Doporučované