Hlavní obsah

Student zkoumal, jak Václav Klaus podrýval v 80. letech komunismus. „Podle StB se cítil jako zneuznaný génius,“ říká

Výzva s Michaelem Durčákem: Ekonomické semináře Václava Klause v 80. letech jako „líheň“ porevoluční politické elity.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

V osmdesátých letech to ještě nikdo nemohl tušit, ale ekonomické semináře Václava Klause ve Státní bance československé se staly líhní pozdější polistopadové politické elity. Setkání, která Klaus organizoval mezi lety 1979–1986, se stala tématem bakalářské práce studenta Filozofické fakulty UK Michaela Durčáka. Jeho výzkum oceňují i renomovaní historici.

Článek

Výčet jmen, která se v první půlce 80. let scházela na ekonomických seminářích v tehdejší národní bance, se o deset let objevil znovu pospolu v poněkud odlišné roli: Členů či náměstků prvních porevolučních vlád. A v obou případech byla shodná i osobnost hlavního hybatele. Václava Klause, českého premiéra let 1992–1997 a druhého českého prezidenta.

Nepříliš prozkoumaná etapa novodobých dějin zaujala třiadvacetiletého studenta historie Michaela Durčáka, jemuž se podařilo poprvé sehnat všechny sborníky, které tehdy Václav Klaus ze seminářů sestavoval a editoval.

Na akcích se hovořilo o věcech, které nemohl komunistický režim se svým kolabujícím plánovaným hospodářstvím poslouchat s radostí: O trhu, soukromém vlastnictví a posledních trendech „kapitalistické ekonomie“.

Přesto režim proti organizátorovi či účastníkům seminářů nikdy nezasáhl – přestože na akcích pochopitelně nechyběli konfidenti Státní bezpečnosti.

„Odehrávalo se to pod patronátem banky, chodili tam lidé z Úřadu vlády, plánovací komise, akademici, nebylo tak jednoduché semináře zakázat,“ říká Durčák. „Buď ten režim nevěděl, co s tím, nebo usoudil, že represe není nutná.“

A ještě důležité upozornění: Flash disk, který Michael Durčák zapůjčil Institutu Václava Klause, byl v čase, který uplynul od natáčení rozhovoru, již v pořádku vrácen původnímu majiteli.

Podívejte se na celý rozhovor s Michaelem Durčákem ve videu nahoře v článku.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Jan Stráský

Doporučované