Hlavní obsah

Studenti bojují proti globálnímu oteplování: „Politici mají ultimátum, jinak půjdeme stávkovat znovu“

„Politici mají ultimátum, jinak půjdeme stávkovat znovu,“ říká zástupce studentů Petr Doubravský.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na pátek bylo naplánováno 1659 akcí a protestů upozorňujících na potřebu ochrany životního prostředí. K těm se připojila i česká města, Prahou pochodoval několikatisícový průvod. Důvody stávky vysvětlil jeden z iniciátorů akce Petr Doubravský.

Článek

Globální oteplování je čím dál ožehavější téma. Své o tom vědí i studenti, kteří v pátek vyšli do ulic, aby upozornili na současnou situaci. Podle mluvčího české odnože iniciativy Fridays for Future totiž dochází čas a oni jakožto nezletilí mají jedinou variantu – stávku. Bojují tak nejen za svou budoucnost, ale i tu pro další generace.

Celosvětové protesty spustila loni jedna, tehdy patnáctiletá Švédka. Ta místo chození do školy pravidelně chodila před švédský parlament, kde upozorňovala na nedodržování Pařížské klimatické dohody. Za toto „záškoláctví“ byla letos navržena na Nobelovu cenu za mír. Gretu Thubergovou se rozhodli následovat mladí po celém světě.

I tuzemští studenti se rozhodli pro protest ve všední den. Ten jediný má prý smysl. „Pokud by to nebylo ve všední den, tak já tu dnes nesedím,“ naráží Doubravský na fakt, že o akci studentů projevila zájem většina médií. „Já se věnuji klimaaktivismu dva roky a strávil jsem hodiny a hodiny času na demonstracích. Mimo školu, ve svém volném čase. A nikdy to nemělo takový dopad.“

Stávka je prý jediná možnost žáků, jak svou budoucnost bránit. Volit ještě často nemohou a než dodělají vysoké školy, může být pozdě. Chtějí proto, aby se politici zaměřili na snižování emisí. Jak však sami protestující uznávají, není to jednoduché.

„My odmítáme dělat něco, co se od nás čeká, to jest chodit do školy. Dáváme tím najevo politikům, že pokud oni nezačnou dělat, co se od nich očekává – a to je řešení vážných problémů, tak nemůžou čekat, že my budeme dělat to, co chtějí oni,“ říká zástupce studentů.

Jelikož se studenti cítí být i kvůli svému věku bezmocní, rozhodli se jednat. „Na konci stávky jsme dali politikům dvoutýdenní ultimátum. Pokud nám do dvou týdnů nedají jistotu a nezačnou podnikat kroky, které povedou k řešení klimatické krize, tak my půjdeme do stávky znova. A jsme neuvěřitelně odhodlaní a připravení do toho znova jít,“ nastiňuje další plány Fridays for Future student Akademického gymnázia v Praze.

Reklama

Doporučované