Hlavní obsah

Studenti navrhli Brnu vznik nové čtvrti na nevyužité ploše za Zetorem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vznik nové čtvrti na nevyužité ploše v Líšni za areálem Zetoru navrhli Brnu studenti, kteří se zapojili do soutěže Muniss brněnských univerzit.

Článek

Měly by tam podle nich být prostory pro bydlení, občanskou vybavenost, sportovní vyžití i komunikace. ČTK to řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). Nyní je plocha vyčleněná pro zemědělství. Práce studentů podle něj poslouží pro budoucí návrhy.

Vítězný tým pod vedením Ondřeje Válka z Fakulty architektury VUT v Brně získá 55.000 korun. „Vítězný tým vycházel z řady analytických podkladů, takže to nebylo založené jen na domněnkách, ale opíralo se to o skutečná data. Snažil se vycházet ze strategických dokumentů města a jeho koncepce odrážela reálný stav,“ uvedl Koláčný.

Plocha je nevyužitým greenfieldem, tedy zelenou plochou o velikosti asi 100 hektarů a nachází se mezi hustě zastavěnými městskými částmi Židenice a Líšeň za areálem firmy Zetor a v blízkosti národní přírodní památky Stránská skála. Podle města je prostor vyčleněný pro zemědělství, ale jeho potenciál je jinak nevyužitý. Cílem soutěže bylo najít právě způsoby využití, které budou zohledňovat limity, specifika lokality i potřeby moderního města.

Soutěž Muniss se koná od roku 2011. Postupně se k Masarykově univerzitě přidalo i Vysoké učení technické a Mendelova univerzita. Mezi sebou soutěží multiprofesní týmy napříč univerzitami, které se mohou zapojit do reálných zadání rozvoje města. V deset ročnících se zapojilo 120 studentských týmů, které zpracovaly přes 40 témat.

Reklama

Doporučované