Hlavní obsah

Studenti napříč Českem stávkovali za demokracii a obranu ústavy

Přímý přenos: Stávkující studenti se sešli před Národním divadlem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velký protest studentů začal na pražské DAMU, postupně se k němu přidalo na 300 vysokých a středních škol i učilišť.

Článek

Studenti vysokých a středních škol i učilišť opustili ve čtvrtek v poledne na mnoha místech republiky na půl hodiny učebny. Vyšli ze školních budov a podepsali výzvu adresovanou politikům.

„Vyzýváme ústavní představitele České republiky, jmenovitě prezidenta České republiky, premiéra České republiky a Parlament České republiky k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot,“ zní začátek textu, který budou stávkující podepisovat a jenž formuluje důvody akce nazvané #VyjdiVen.

Studenti vysokých a středních škol vstoupili do stávky na obranu Ústavy a demokratických hodnot.Video: Seznam Zprávy

Výzvu sepsali původně studenti pražské DAMU a od nich se pak stávka prostřednictvím Facebooku rozšířila mezi studenty po celé republice. Do středečního večera se k ní přidalo na 250 škol, několik hodin před zahájením akce byla potvrzena účast více než 300 škol.

Studenti DAMU organizují stávku studentů. Podívejte se na rozhovor.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

„Když ve čtvrtek vyjdeme na půl hodinu před školu, nezmění se všechno mávnutím kouzelného proutku. Ale jsme přesvědčeni, že akce má nějaký symbolický význam, že ukážeme, že je velké množství studentů, kteří jsou na tom názorově podobně jako my,“ uvádí student DAMU a jeden z deseti organizátorů Václav Strýček.

Akce se koná jen den poté, co do ulic vyšli demonstranti vyjádřit svůj nesouhlas s chováním prezidenta Miloše Zemana a jiných politiků.

V Praze se studenti i jejich sympatizanti po polední stávce sešli mimo jiné před budovou DAMU, na Václavském náměstí, na piazzetě Národního divadla, před Národní technickou knihovnou v Dejvicích nebo na Albertově. Nesli české i evropské vlajky, fotografie bývalého prezidenta Václava Havla, vzkazy jako Zachraňme demokracii nebo Máme na víc! či transparenty kritizující Zemana a Babiše.

Zhruba tisícovka lidí se sešla také v poledne na brněnském náměstí Svobody. Převažovali vysokoškoláci a středoškoláci, nechyběli však ani starší účastníci.

Rozhovor se studentem příbramského gymnázia Janem Fraňkem o protestní stávce.Video: Lukáš Marek, Seznam Zprávy

Do výstražné stávky se zapojilo i několik stovek studentů Univerzity Palackého v Olomouci i některých středních škol. V poledne bylo plné mladých lidí například prostranství před pedagogickou fakultou nedaleko centra města.

Řada škol však také protest nepodpořila.

Akce studentů měla podporu desítek divadelních institucí a některých politiků, například senátorů Jiřího Šestáka nebo Václava Lásky.

Podporu výzvě oficiálně vyhlásila také děkanka Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Marie Pětová. Na některých vysokých školách dokonce studenti dostali rektorské volno.

Reklama

Související témata:

Doporučované