Hlavní obsah

Studenti se bouří. Vadí jim, že se výsledky maturit dozvědí pozdě. Na CERMAT míří stížnost

Večerní zprávy, 18. 5. 2017.

 

Reklama

Do poslední chvíle mnozí studenti nevěděli, jak dopadli v písemné části státem organizované maturity. Máme středoškoláka, který sepisuje první stížnost.

Článek

Týdny učení a stresu. Letošní maturanti v těchto dnech skládají ústní části zkoušek z dospělosti. Tou písemnou už prošli v dubnu, doteď ale mnozí neznali výsledky, jak dopadli v testech. Pomalost státní organizace CERMAT, která jednotné maturity zajišťuje, kritizují mnozí učitelé. A nejen ti. Středoškolák Lukáš Kořený se rozhodl, že si bude na průběh jednotných zkoušek stěžovat.

„Ještě dosud nepřišly známky z anglického jazyka, nevíme celkovou známku z tohoto předmětu. Měli bychom ji znát už na ústních zkouškách,“ říká Kořený. Vadí mu, že CERMAT se studenty nekomunikuje. Organizace podle něj nevysvětlila, proč došlo ke zdržení.

Ředitel CERMATu Jiří Zíka konkrétně o tomto případu nevěděl. Obecně ale podle něj platí to, že výsledky posílá organizace den před ústní zkouškou studenta. „Řídíme se přitom datem, který do našeho systému napíše ředitel školy," vysvětluje Zíka.

Podle Jana Teplého, ředitele pražského Gymnázia Sázavská, by ale mohly být výsledky posílané dříve než den před ústní částí maturitní zkoušky. „Žáci by pak mohli přijít klidnější k ústní zkoušce," říká Teplý.

Na to, jak letos vypadají státní maturitní zkoušky a na co si studenti stěžují, se podívejte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované