Hlavní obsah

Studenti uměleckých škol připravili výstavu na téma důvtip

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

aktualizováno •

Výstava nazvaná Pokoje ukazuje instalace, které připravili studenti vysokých uměleckých škol na téma důvtip. Desátý ročník se koná do 17. listopadu v bývalém sídle České strany národně sociální na náměstí Republiky.

Článek

Studenti se zabývají všudypřítomnými technologiemi, ironizují kampaně včetně předvolebních nebo kritizují světelný smog. Na téma výstavy navazuje série tematických přednášek, workshop i komentovaná prohlídka.

Třicet pokojů budovy oživí práce studentů ze 13 škol. „Studenti mají v proměně pokoje zcela volnou ruku, téma výstavy se jim stává jakýmsi vodítkem a prvotní inspirací,“ uvedla ředitelka výstavy Kamila Huptychová.

Téma důvtipu uchopili studenti rozdílně. Někteří řeší samotný význam slova, jiní zase chytré zacházení s odpadem, který člověk během života vyprodukuje. Nejednou studenti vyzvou návštěvníky ke hře, ať už to bude hra s LED světly, úniková hra nebo dětská hra na detektiva a vraha.

Jeden z pokojů je kurátorský. O jeho podobu se postarali studenti kurátorských studií Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (FUD UJEP). V instalaci pojmenované Kolik důvtipu máš, tolikrát jsi člověkem zkoumají aktuální tendence i možnosti prezentace současného umění.

Mezi vystavujícími umělci kurátorského pokoje je Milan Mikuláštík, který ve své tvorbě často řeší společenské problémy. S problematikou frustrace z tlaku způsobeného vlivy covido-lockdownového stavu se zabývá ve své práci studentka FUD UJEP Lucie Kramperová. Svět sítí a internetovou kulturu zkoumá i další student a vizuální umělec Zdeněk Svejkovský.

Přednáška Důvtip v českém umění 60. až 80. let 20. století historičky umění Pavlíny Morganové se bude ve čtvrtek 11. listopadu od 18:00 věnovat uměleckým projevům v totalitních režimech. V mnoha akcích, konceptuálních uměleckých dílech, ale i výstavách objevovali strategie, které by bez totalitního útlaku pravděpodobně nevznikly. Morganová je specialistkou na akční umění, performance a happeningy v Československu před pádem železné opony.

Na workshopu umělce a designéra Adama Turečka si návštěvníci v sobotu 13. listopadu od 14:00 mohou vyzkoušet zapojení vlastního důvtipu a vytvořit si artefakt.

Organizátorem přehlídky Pokoje je obecně prospěšná společnost Containall, která svými aktivitami oživuje pražská veřejná místa a sezóně provozuje několik kulturních center v srdci Prahy.

Reklama

Doporučované