Hlavní obsah

Studenti v desítkách italských měst demonstrovali proti stážím i nedostatku peněz ve školství

Italští studenti demonstrovali proti školním pracovním stážím.Video: Klára Galová

 

Reklama

Důvodem demonstrací jsou stáže, při kterých studenti vykonávají podřadné práce, omezení počtu míst na univerzitách a nedostatek peněz ve školství.

Článek

Tisíce italských středoškoláků i vysokoškoláků demonstrovaly v desítkách měst. Podle italských médií se středoškolákům nelíbí podmínky povinných pracovních stáží. Místo aby si zlepšovali kvalifikaci, vykonávají podřadné práce v pohostinství, cestovním ruchu a jinde. Nelíbí se jim ani omezení počtu míst na univerzitách. Všichni studenti žádají lepší financování školství - chybí peníze na údržbu budov, vybavení, ale i na výzkum.

Studentské odbory stávku svolaly v 70 městech prostřednictvím sociálních médií. V Miláně házeli studenti do výloh restaurace McDonald's vajíčka a rajčata, v Palermu se u stejnojmenné restaurace střetli studenti s policií.

„Žádáme ministerstvo školství, aby definovalo status studentů v rámci pracovních stáží a zavedlo etický kodex pro firmy,“ uvedla Francesca Picciová ze Studentské unie. „Na vlastní kůži zažíváme nevýhody zavedeného modelu pracovních stáží. Jsme studenti, a ne zboží v rukou firem,“ dodala.

Gymnazisté, které zpovídal deník La Repubblica, uvedli, že během stáží museli vykonávat jinou práci, než jim byla původně přidělena. Například místo tlumočení v hotelovém kasinu nakonec uklízeli pokoje. Jiní studenti nebyli k práci připuštění vůbec, jen museli nečinně celé hodiny přihlížet na místě.

„Dnes nás zneužívají a zítra beztak nebudeme mít žádné jisté zaměstnání,“ řekla agentuře ANSA skupina studentů. „Servírování hamburgerů, mytí záchodů a prodávání obuvi nám k ničemu není.“

Italská ministryně školství Valeria Fedeliová v reakci na protesty uvedla, že bude se zúčastněnými stranami jednat v prosinci. „Pracujeme na tom, abychom podmínky pracovních stáží vylepšili,“ uvedla.

Povinné pracovní stáže středoškoláků zavedl a reguluje zákon Buona scuola (Dobrá škola) z roku 2015. Zákon byl schválen za předchozí vlády Mattea Renziho z Demokratické strany. Podle italského Studentského svazu se tohoto plánu účastní 95 procent škol, což představuje 900 tisíc studentů.

Itálie má v rámci Evropské unie třetí nejvyšší nezaměstnanost, která dosahuje podle agentury ANSA 11,2 procenta. Problémem je ovšem nezaměstnanost mladých (do 35 let). Podle letošních údajů EU nemá práci 35,1 procenta z nich.

Reklama

Doporučované