Hlavní obsah

Studenti v Gaze vymysleli čtečku pro nevidomé. Pomohl jim inkubátor

 

Reklama

Technologický inkubátor pomáhá realizovat nápady mladých vědců v Gaze.

Článek

Na Vysoké škole aplikovaných věd v Gaze (UCAS) spustili technologický inkubátor, který má studentům poskytovat odbornou pomoc a vypomáhat jim i po finanční stránce. Tento projekt finančně podporují státy Dánsko a Kuvajt. Vše probíhá pod záštitou mezinárodní charitativní organizace Oxfam. Řada zajímavých výsledků je už na světě.

Mezi dvacet pět projektů, které jsou vyvíjeny technologickým inkubátorem v Gaze, patří například „Čtečka obrázků”.

„Mobilní aplikace je vyrobena pro různé kategorie lidí. Jednou z nich jsou nevidomí. Umožňuje vyfotit mnoho obrázků na telefon. Samy se potom během skenování seřadí. Aplikace dále pracuje na analýze písma ze snímku a předělá ho do zvukového záznamu pro nevidomé,” říká Abu Salim.

Na škole již proběhly první semináře a univerzita dále vybízí mladé lidi k tomu, aby se do programu přihlásili a splnili si své sny.

Další program, který uvedou během jednoho roku na trh, je „Agirotec”.

„Je to kompletní systém, který pečuje o rostliny. Jeho cílem je bezpečnější zemědělství a jeho rozvoj,” říká Hisham Shraim, která na projektu pracuje.

Zajímavý je také projekt „Chůva”, na kterém pracuje Samar Hijjo: „Vychází ze stejného procesu jako je těhotenství matek, narození dítěte a období do dvou let po narození. Týden za týdnem se všemi detaily, které souvisí s dítětem a těhotenstvím. Projekt poskytuje odpovědi na otázky týkající se problémů, se kterými se ženy v tomto období setkávají. Máme zde také fórum nazvané „Matčin klub”. Tady mluví matka k ostatním matkám, které prošly stejnými zkušenostmi.

Odříznuti od světa

Gaza je kvůli blokádě Egypta a Izraele psychicky odříznutá od okolního světa. Situace ale neutišila snahy a nadšení mladých lidí, kteří chtějí začít podnikat a realizovat své nápady.

„Učíme se, jak bychom se mohli dostat na trh. Vysvětlují nám, jak to ve světě podnikání chodí. Nemáme jen užitek z peněž. Je to pro nás přínos hlavně kvůli zkušenostem a řadě nových znalostí,” říká Abu Salim.

Microsoft a Google Gazu podpoří

Technologičtí giganti Microsoft a Google se již nabídli, že rádi podpoří mladé lidi z Gazy, kteří mají v úmyslu začít s podnikáním.

A jaké výhody by takové podnikání mělo?

Technický poradce inkubátoru, Issam Al-Zenati, vysvětluje: „Nabízí podnikatele s kancelářským prostorem, internet, elektroniku, kontakty s veřejností v zahraničí, setkání s odborníky v oblasti financí, obchodu a technologie. A co je na tom nejdůležitějši? Dohled, který nad celým projektem je, dokud není zcela hotový.”

Inkubátory se zaměřují na podporu začínajících firem, které chtějí vyvíjet nové výrobky, technologie a služby a poté je uvádět na trh. Podpora spočívá například ve sníženém nájmu prostor pro podnikání, zvýhodněných konzultačních službách či školeních. Řada z nich funguje i u nás.

Reklama

Související témata:

Doporučované