Hlavní obsah

Studenti z Floridy se cítí jako vězni. Nová bezpečnostní pravidla v parklandské škole jim prý berou soukromí

Studenti střední školy ve floridském Parklandu musí nově nosit průhledné batohy a identifikační číslo. Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Střední škola ve městě Parkland zavedla opatření pro zvýšení bezpečnosti studentů po únorovém masakru, kdy bývalý žák zastřelil 17 lidí. Někteří studenti je ale považují za neefektivní.

Článek

Studenti z parklandské školy na Floridě, kde v únoru bývalý student zastřelil 17 lidí, musí dodržovat nová bezpečnostní pravidla. Jedním z nich je také povinnost nosit průhledný batoh a identifikační značku. Vstup do školy je také odteď vybaven bezpečnostními rámy. Studenti tak každý den musí projít kontrolou, která je podobná odbavení na letišti. Samotné návštěvy školy pak mají vyhrazený speciální vchod.

Nová pravidla byla zavedena 2. dubna. Kdo nebude mít průhledný batoh, škola mu ho poskytne.

Někteří žáci ale s novými pravidly nesouhlasí, jelikož podle nich porušují základní principy soukromí. Děti se také prý cítí jako ve vězení. Jeden ze studentů Kai Koerber pro CNN promluvil o faktu, že děti v únorovém masakru ztratily své spolužáky a učitele, ale teď také podle něj ztrácí své soukromí. Nová bezpečnostní opatření považuje za neefektivní.

„Je to těžké, všichni se musíme naučit, jak se vypořádat nejen se ztrátou našich přátel, ale také s právem na soukromí. Tahle škola byla místem, kde jsme se všichni cítili pohodlně, byl to domov mimo ten skutečný a teď je zničený,“ řekl Koerber.

Jiný student Jack Macleod s průhlednými batohy souhlasí, pokud se tak zabrání vnášení nebezpečných předmětů do areálu školy. Podle něj ale bezpečnost ponese cenu ve formě snížení produktivity studentů. „Určitě se cítím bezpečněji, ale v žádném případě nebude škola místo pro poznávání, vzdělávání a kreativitu, když se budeme cítit jako ve vězeňské cele,“ řekl pro CNN Macleod.

Studenti začali nosit průhledné batohy už dříve, aby vyjádřili nesouhlas s aktuální situací kolem regulace zbraní v USA. Na své batohy také začali přidávat i další označení - oranžovou visačku s cenou. Ta je symbolem studentského hnutí a protestu proti politikům, jako je floridský senátor Marco Rubio. Někteří politici přijímají peníze od Národní asociace držitelů zbraní, která brojí proti omezování prodeje a držení zbraní. Na taškách se tak objevují nápisy jako „Tento batoh nejspíš stojí víc než můj život“.

Devatenáctiletý Nikolas Cruz se k vraždě 17 lidí přiznal. Byl vyzbrojen legálně zakoupenou poloautomatickou puškou AR-15. Policistům řekl, že měl v batohu mnoho zásobníků. Později pušku a batoh zahodil a vmísil se do davu utíkajících studentů. Policie jej zadržela krátce po útoku.

Studenti po celých Spojených státech nyní silně bojují za omezení prodeje zbraní. Na konci března demonstrovaly statisíce lidí ve stovkách amerických měst. Nejvíce lidí se sešlo v centru Washingtonu, kde téměř zaplnili více než kilometr dlouhou Pensylvánskou třídu mezi Kapitolem a Bílým domem.

Reklama

Doporučované