Hlavní obsah

Studenti ze stovek amerických škol přerušili výuku na 17 minut, uctili tak památku stejného počtu obětí floridské střelby

Studenti v USA uctili památku obětí měsíc po floridském masakru. Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Podle organizátorů se k uctění památky obětí střelby na střední škole v Parklandu připojili studenti z více než 3000 škol. Některé skupiny se vydaly k budovám místních zákonodárců a požadovaly regulaci zbraní v USA.

Článek

Studenti a zaměstnanci škol po celých Spojených státech si připomněli masakr na floridské střední škole. Při něm přesně před měsícem vyloučený student zastřelil 17 lidí. Studenti proto přerušili výuku na symbolických 17 minut a uctili památku každé oběti.

Vzpomínkový pochod začal v deset hodin místního času. Podle organizátorů se k pietnímu pochodu připojili studenti z více než 3000 škol. Někteří vyšli z budov a tiše uctili památku, jinde svolali delší shromáždění nebo se vydali k budovám místních zákonodárců, aby vyzvali k přísnější regulaci prodeje zbraní, informovala agentura AP. Například v Ohiu a v Massachusetts studenti zamířili k sídlům místních poslanců a dožadovali se změny zákonů.

„Naši zvolení představitelé musí učinit víc, než jen tweetovat soustrast a modlitby v reakcích na takovéto násilí,“ uvedla na webu organizace Empower, která akci zastřešuje. Společnost dala studentům volnou ruku při organizaci samotné akce. Doporučila jim ale seznam požadavků, se kterými se mohou obrátit na zákonodárce. Je mezi nimi například zákaz prodeje útočných zbraní a povinné prověrky profilů zájemců o koupi jakékoli střelné zbraně.

K masakru na střední škole v Parklandu došlo v polovině února. Vyloučený student Nikolas Cruz při něm postřílel 17 lidí. To vzbudilo velkou aktivitu amerických studentů a jejich protesty otevřely debatu zákonodárců o možné regulaci zbraní ve Spojených státech. Americký Kongres zatím nedospěl k žádnému zásadnímu rozhodnutí. Opozice to přičítá vlivu mocných lobby majitelů zbraní.

Floridský guvernér Rick Scott ale nedávno podepsal zákon o bezpečnosti na školách, který zvyšuje věkovou hranici pro možnost vlastnit zbraň z 18 až na 21 let. Nová norma kromě toho také rozšiřuje povinnou třídenní čekací dobu při nákupu pistolí také na nákup dlouhých palných zbraní. Zakazuje i prodej zařízení, která umožňují upravit poloautomatickou zbraň na plně automatickou. Novela nově umožní vlastnit střelnou zbraň také učitelům a zaměstnancům škol.

Reklama

Doporučované