Hlavní obsah

Studentka koupila starobylý dům a udělala z něj muzeum. Teď jezdí turisté z celého světa

Julia Těrechová koupila dům a udělala z něj muzeum.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Rozpadající se dřevěný dům v Saratovské oblasti v Rusku měl být zbourán a s ním měly být zničeny i unikátní nástěnné malby. Petrohradští studenti se ale rozhodli, že ho zachrání.

Článek

Julia Těrechová byla ještě studentka, když dům před pár lety během školní exkurze navštívila a začala lobbovat u místních úředníků, aby z něj udělali muzeum. Počáteční zájem úřadů ale ochladl, když tehdejší majitelé domu zvýšili jeho prodejní cenu.

„Já se o dům moc zajímala. Tak jsem napsala naší vedoucí exkurze v Saratovu, jak to s projektem muzea pokračuje, a ona mi odpověděla, že tam žádné muzeum nebude a že to byl jen takový studentský nápad. Nemůžete jim to ale vyčítat, taková reakce je tady obvyklá.“

Těrechová se rozhodla vzít věci do svých rukou. V roce 2011 koupila dům za 80 000 rublů, což bylo tehdy asi 3 000 dolarů. A s pomocí dobrovolníků historickou budovu restaurovali. V roce 2013 pak dům otevřela jako soukromé muzeum.

Reportáž si můžete pustit v úvodním videu. Celý pořad Svět bez obalu pak najdete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované