Hlavní obsah

Studentům a seniorům nabízí České dráhy ještě větší slevy. Ostatním naopak ubyly možnosti ušetřit

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Reklama

Národní železniční dopravce České dráhy (ČD) od pátku změnil výpočet slev. Studenti a senioři se 75% státní slevou v některých případech ušetří ještě víc. Ostatním cestujícím ale v praxi zrušení hojně využívaných tzv. včasných jízdenek cestování vlakem prodraží.

Článek

Státní dopravce změnu v tiskové zprávě prezentuje tak, že narovnal podmínky. A vyhověl tak stížnostem konkurence a tlaku ministerstva dopravy. Kritici totiž upozorňovali na to, že ČD 75% slevy počítají ze základního tarifního jízdného. Za to ale na některých trasách situace znalí cestující nejezdili.

Místo toho využívali levnější, tzv. včasné jízdenky, které  dráhy mezi vybranými krajskými i menšími městy nabízely za podmínky zakoupení dopředu. Dráhy tak výpočtem slev ze základní ceny jízdného dosahovaly na vyšší kompenzace od státu než konkurence. A zároveň na víc peněz, než by reálně od cestujících bez slev dostaly.

„Od pátku budou prodávány se slevou 75 procent pro žáky, studenty a seniory nejen obyčejné jízdenky, ale podle nového nařízení ministerstva dopravy také akční jízdenky nabízené jako obchodní komerční sleva Českých drah," uvedl v pátek dopravce.

Jak ale upozornil server Zdopravy.cz, změna zároveň přináší zrušení tzv. včasných jízdenek. A jejich pouze částečné nahrazení novými „SuperAkčními jízdenkami".

Ty mají sice stát stejně jako včasné jízdenky, ale budou omezeny jen na konkrétní spoje mimo špičku a koupit půjdou pouze on-line. Podle státního podniku to nasměruje cestující do prázdnějších spojů a zároveň uvolní místo v těch žádanějších.

Ve výsledku se tak mnoha cestujícím (bez nároku na státní slevu) oproti předchozímu stavu jízdné zdraží i o desítky procent. To v případě, že byli zvyklí jezdit na včasné jízdenky, ale SuperAkční jízdné na jejich spoj neplatí.

I pro cestující, kteří mají nárok na 75% slevu na jízdné (tedy studenty a seniory), bude hodně záležet na tom, kde si lístek pořídí.

Příklad? Třeba mezi Prahou a Teplicemi stojí základní jízdenka zakoupená na pokladně 178 korun (po slevě tedy 44,50 Kč). Tak to fungovalo i během prvních dvou týdnů platnosti nové 75% státní slevy.

Druhou možností pro studenty a seniory teď bude zakoupit si výhradně na e-shopu na vybraný spoj dopředu SuperAkční jízdenku. Ta by měla stát stejně jako dosud včasná - tedy 79 korun. Když se komerční sleva nakombinuje s tou státní (studentskou a seniorskou), vyjde to na necelou dvacetikorunu. Toho během prvních dvou týdnů platnosti slevy senioři a studenti využít nemohli.

Slevy pro studenty do 26 let a důchodce starší 65 let začaly platit na všech vlakových i autobusových linkách, s výjimkou městské hromadné dopravy od 1. září. Stát tato sleva vyjde od příštího roku na šest miliard korun ročně.

Reklama

Doporučované