Hlavní obsah

Studentům končí povinnost pracovat. Nemocnice doufají, že někteří zůstanou

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

České zdravotnictví se i bez koronaviru dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařského personálu. (Ilustrační foto)

Reklama

Nemocnice se pozvolna vrací do normálního režimu.

Článek

Tisíce vysokoškolských i středoškolských studentů v uplynulých týdnech pomáhaly v nemocnicích s běžným provozem. Studenti vyšších ročníků lékařských fakult pak zastávali například pozici ošetřovatelů nebo sanitářů a studenti prvních ročníků se starali o děti zdravotníků.

Studenti se ve většině případů hlásili sami, i když Ministerstvo zdravotnictví v druhé polovině března dalo nemocnicím možnost nařídit pracovní povinnosti pro studenty vzdělávacích a zdravotnických oborů na dobu nouzového stavu, který končí 17. května. Stovky studentů tak budou v nemocnicích chybět.

„V tuto chvíli zjišťujeme, jaká bude další poptávka po studentech, ale vzhledem k tomu, že se nemocniční provoz vrací do normálního režimu, tak se dá předpokládat, že se vrátí i zaměstnanci z ošetřovatelské péče o člena rodiny,“ vysvětlil Seznam Zprávám Adam Fritscher, mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc. Podle něj se studenti po celou dobu k práci hlásili dobrovolně.

„Zhruba 200 studentů u nás pomáhalo na celé řadě pracovišť. Jednak na triážních místech, dětské klinice a také vypomáhali na telefonních ústřednách, protože ze začátku měla veřejnost obrovské množství dotazů,“ doplnil.

Fakultní nemocnici v Motole pak v uplynulých týdnech pomohlo přes sto studentů. „Čtrnáct studentů nám pomáhalo z Pedagogické fakulty. Ti zajišťovali především družinu pro děti zaměstnanců a dalších 110 studentů z 2. Lékařské fakulty a Farmaceutické fakulty nám pomáhalo na zdravotnických pracovištích,“ uvedla pro Seznam Zprávy Jana Merxbauerová, mluvčí nemocnice.

I pro ně ale odliv studentů nebude problém, protože nemocnice se vrací do normálního režimu a řada zaměstnanců se vrací zpátky do práce.

Fakultní nemocnice v Brně pak počítá s tím, že s některými studenty budou pokračovat v další spolupráci.

„Pomohly nám desítky studentů. Máme sice už menší počet pomáhajících studentů, ale vše ještě domlouváme,“ uvedl Pavel Žára, mluvčí brněnské nemocnice. „Pokud by jich po konci nouzového stavu bylo méně, tak doplníme počty klasickým personálem,“ doplnil.

S další spoluprací se studenty počítá i Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „Počet se nám sice ze 120 studentů snížil, ale s řadou z nich jednáme o možné další spolupráci. Pomáhali nám na infekční a plicní klinice a řada z nich byla u odběrového centra,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Nemocnice Na Bulovce pak v nejvytíženějším období měla pomoc od 113 studentů, ale v současné době počet klesl na 80.

„Někteří studenti ale u nás chtějí zůstat i dále, k oboustranné spokojenosti. Jejich výpomoc se ale netýkala jenom covidových oddělení. Řada z nich pracovala například na dětské chirurgii, ortopedii nebo na plicním oddělení,“ vypočítala Simona Krautová, mluvčí Nemocnice Na Bulovce.

České zdravotnictví se však i bez koronaviru dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařského personálu. Ve zdravotnickém segmentu chybí 2000 pracovníků. Podle informací Ministerstva zdravotnictví je pak připraveno 1139 lůžek v infekčních odděleních a pracuje na nich 880 zdravotních sester a 430 lékařů.

Zhruba 130 proškolených mediků pak pomáhalo krajským hygienickým stanicím, aby se podařilo naplno spustit plán takzvané chytré karantény.

Reklama

Doporučované