Hlavní obsah

Studie o kanibalismu. Lidské maso není výživné, pralidi k jeho pojídání nemohl vést jen hlad

Lidské maso není tak nutričně hodnotné, aby pralidé propadli kanibalismu jen z hladu.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Britský archeolog James Cole chtěl vyvrátit mylnou představu o pračlověku. Podle něj nebyl jen krutou bytostí, podobal se modernímu člověku více, než si myslíme.

Článek

Kanibalismus byl zřejmě již v pravěku spíše rituální záležitostí než primárním zdrojem obživy. K takovému závěru došel britský archeolog James Cole z univerzity v Brightonu. Zjistil, že lidské maso není natolik nutričně bohaté, aby ho pračlověk upřednostnil před masem zvířecím.

Propočítal nutriční hodnotu dospělého muže, včetně vnitřností či morku kostí a došel k číslu 126 tisíc kalorií. Pokud by se započítalo jenom maso ze svalů, pak kanibal z průměrného člověka získá jen něco málo přes 30 tisíc kalorií. To je asi šestkrát méně, než má kůň, nebo sto desetkrát méně, než měl mamut.

Cole chtěl především vyvrátit představu, že dávní předkové lidí byli krutými bytostmi, které se hnaly za potravou a pojídaly se navzájem. Myslí si, že oni měli stejně komplikovanou osobnost, jakou má dnešní člověk. Tvrdí, že už tehdy dokázali porovnat úsilí vynaložené na ulovení kořisti s množstvím potravy, které získají. Bylo pro ně tedy jednodušší ulovit jednoho koně než šest lidí. Pračlověk měl k jedení svého druha tedy jiné důvody - ať už rituální, válečné nebo jako poslední záchranu před vyhladověním.

Reklama

Související témata:

Doporučované