Hlavní obsah

Zažil jsem i pár výpadků paměti, přiznává po konci kariéry fotbalista

Čekají na americké fotbalisty po konci profesionálních kariér neurologické problémy?Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Vědci zjistili, že 99 procent testovaných mozků mrtvých hráčů Národní fotbalové ligy NFL trpělo boxerskou demencí.

Článek

Americký fotbal je ve Spojených státech nejoblíbenějším sportem, patří ale také k těm nejtvrdším. Komunita amerického fotbalu se rozrůstá i v Česku. Do fotbalového důchodu postupně odchází první generace hráčů, kteří u nás tento sport začali hrát.

Když v roce 2015 přišel do kin film Diagnóza: Šampion s Willem Smithem v hlavní roli, řada z nich znervózněla.

Film totiž popisuje pravdivý příběh nigerijského doktora Benneta Omalua, který na přelomu tisíciletí objevil u několika hráčů amerického fotbalu chronickou traumatickou encefalopatii. CTE neboli takzvanou boxerskou demenci vyvolávají opakované údery do hlavy.

Jedním z hráčů, kteří po zhlédnutí filmu znejistěli, je i bývalý obránce Prague Black Panthers Daniel Krejbich. Toho se Seznam ptal, jak se česká liga staví ke zraněním hlavy.

„Ještě před několika lety jsme do každého souboje na hřišti chodili hlavou napřed, takhle se to prostě dělalo. Zažil jsem výpadky paměti, mžitky před očima. Když jsme viděli ten film, tak jsme nad tím všichni začali přemýšlet a máme z toho trochu strach,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podívejte se na rozhovor nejen o bezpečnosti v americkém fotbale s bývalým hráčem Prague Black Panthers Danielem Krejbichem.

O americkém fotbale a tvrdých nárazech do hlavy se rozpovídal bývalý hráč PBP Daniel Krejbich.Video: Oliver Sálus

Poslední studie zdravotnického portálu JAMA odhalila, že až 99 procent testovaných mozků mrtvých hráčů Národní fotbalové ligy NFL trpělo boxerskou demencí.

I když se v americkém fotbale jedná o závažný a často diskutovaný problém, aktuální studie ukazuje zkreslené výsledky. Testovaní hráči totiž již během svého života prokazovali příznaky této choroby.

TWITTER: Podívejte se na výsledky studie zdravotnického portálu JAMA. 

„Celé mi to připadá jako útok na NFL. Je zapotřebí mnohem hlubší studie, jež vezme v potaz větší množství hráčů, dobu hráčovy kariéry nebo jeho pozici, na které hrál. Rozehrávač obdrží v zápase mnohem méně úderů do hlavy než třeba linebacker (střední obránce, pozn.red),“ uvedl pro Seznam Zprávy komentátor zápasů NFL na stanici Sport TV Jindřich Rajchl.

Jedině tak podle něj půjde zjistit skutečné procento profesionálních hráčů, kteří se s touto chorobou mohou později potýkat.

NFL upravuje pravidla, dbá tak na zdraví hráčů 

Liga NFL v posledních letech zavedla nová pravidla, například ostrou penalizaci za přímé údery „helmy na helmu“. NFL se ale nebezpečnost amerického fotbalu a následky, které na hráče mohou po konci profesionálních kariér čekat, snaží nezveřejňovat příliš často.

Po uvedení filmu Diagnóza: Šampion do kin se ve Spojených státech zvedla vlna kritiky a nátlaku na ligu, ta pak investovala 30 milionů dolarů do výzkumu souvislosti fotbalu a mozkových onemocnění.

Podle mnohých amerických médií včetně deníku New York Times se ale v průběhu posledních dvou let snažila NFL výsledky a průběhy studií ovlivňovat. Smlouvu s Národním zdravotnickým institutem plánuje ukončit ke konci letošního srpna, i přesto, že institut doposud nevyužil 18 ze 30 investovaných milionů.

Americký fotbal i přes své nebezpečí zůstává nejoblíbenějším sportem ve Spojených státech a stále více fanoušků má i u nás. Další ročník slavné NFL startuje začátkem září.

Reklama

Doporučované