Hlavní obsah

Studie: Výměra kanceláří v Praze na člověka je v porovnání se světem podprůměrná

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Výměra kanceláří v Praze na jednoho zaměstnance je v porovnání se světem podprůměrná. V Praze je to 11 metrů čtverečních, globální průměr činí 13,3 metru. Vyplývá to z výsledků studie realitní poradenské firmy JLL.

Článek

JLL porovnávala kanceláře ve 33 městech světa, Praha se umístila na 22. příčce. Studie zahrnuje devět milionů metrů čtverečních kanceláří a téměř 800 tisíc zaměstnanců. Údaje jsou ještě z doby před opatřeními proti koronaviru,

Nejvíce prostoru mají zaměstnanci v kancelářích v americkém Chicagu, téměř 23 metrů čtverečních. Následují Los Angeles (20,9 metru čtverečního), Mnichov (18,9 m2), Washington (18,5 m2) a Johannesburg (18,4 m2).

Naopak nejmenší kanceláře na zaměstnance jsou ve filipínské Manile s průměrnou plochou 6,9 metru čtverečního. Následují Hongkong (9,1 m2), Bengalúru (9,2 m2), Jakarta (9,3 m2) a Bombaj (9,4 m2).

„V rámci pražského kancelářského trhu jsme doposud počítali přibližně deset až 11 metrů čtverečních na jednoho zaměstnance. Na tento jednoduchý výpočet se ale už díky proměnám spojeným s koronavirem nelze spoléhat. Firmy individuálně musí řešit plochu podle své politiky spojené s prací z domu a funkce, kterou pro ně mají kanceláře do budoucna plnit,“ uvedla konzultantka JLL Vendula Bláhová.

Nynější trend podle ní napovídá, že poroste tlak na rozšiřování prostoru pro zaměstnance především v globálních podnikatelských centrech jako je Londýn nebo Hongkong. Jak dále uvedla, firmy, které lákají zaměstnance zpět do kanceláří, se musí přizpůsobit novým podmínkám a podpořit produktivitu a pohodlí a dbát na zdravé pracovní prostředí. „V České republice se trend rozšiřování prostoru pro zaměstnance již objevuje,“ doplnila Bláhová.

Naopak města zejména v Německu a Spojených státech podle ní pod takovým tlakem nebudou. „V Německu je výměra kanceláří na osobu téměř dvojnásobně větší než v Londýně. Některá města v USA nabízí zaměstnancům více než 20 metrů čtverečních na osobu,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované