Hlavní obsah

Jak chutná brexit? Místo francouzského camembertu jako ten ze Somersetu

Foto: Profimedia.cz

Sýry se staly symbolem zdražování, které přijde s potenciálním bezdohodovým brexitem.

Reklama

aktualizováno •

Ultimáta z minulého týdne neplatí — brexitové rozhovory pokračují dál. Britský premiér Boris Johnson i přesto připravuje Velkou Británii na brexit bez obchodní dohody. Změní se leccos, nahoru půjdou i ceny jídla.

Článek

Brexitoví vyjednavači o víkendu hlásili, že v jedné z klíčových překážek, které bránily dokončení brexitové dohody, dosáhli posunu. Šlo o pravidla hospodářské soutěže, tedy otázku, která má oběma stranám zajistit rovný přístup a příležitosti.

Britský premiér Johnson situaci ale optimisticky nevidí. I přes pozitivní vlaštovky vycházející z britsko-unijních rozhovorů Johnson členy své vlády podle britského deníku The Times instruoval, aby Británii připravili na finální odchod z Evropské unie bez dohody.

Poslechněte si brexitovou epizodu Checkpointu:

„Obávám se, že v některých klíčových otázkách jsme si stále příliš vzdáleni. Ale kde je život, tam je i naděje. V rozhovorech budeme pokračovat, abychom zjistili, kam v nich můžeme dojít. Velká Británie z vyjednávání rozhodně nevycouvá,“ uvedl na nedělní tiskové konferenci.

Vyjednavačské týmy – britský v čele s Davidem Frostem, unijní s vedením Michela Barniera – v úterý zahájily další kolo rozhovorů o budoucích britsko-unijních vztazích. Tentokrát v Bruselu. A v Londýně mezitím připravují takový odchod z EU bez obchodní dohody, jenž by měl co nejmenší následky.

Důsledky bezdohodového rozvázání vztahů Británie s evropským blokem by mohlo Spojené království velmi pocítit. Zejména ty ekonomické – do konce prosince Británie stále funguje díky přechodnému období podle pravidel evropského jednotného trhu, s novým rokem už ale bude stát takzvaně „na vlastních nohou“.

Buď bude s EU obchodovat na základě vyjednané obchodní smlouvy, nebo podle regulí Světové obchodní organizace. S těmi by do hry přišly i tarify a cla. V tomto bodě přicházejí do hry nejen politické tahanice, ale zejména změny, které se dotknou i Britů samotných.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson a Ursula von der Leyenová se setkali minulý týden v Bruselu.

Podle britského deníku The Daily Telegraph například visí ve vzduchu malé riziko toho, že Brusel zakáže veškerý britský export masných výrobků do zemí EU. Stalo by se tak v případě, kdy by EU nezařadila Británii na seznam zemí s vysokým potravinovým standardem, což je spíš nepravděpodobné.

Problém by ostatně nemuseli mít Britové jen s exportem, po brexitu možná nebude jednoduché ani dostat potraviny na území Spojeného království, což by mohlo vyústit ve výpadky dodávek čerstvých potravin. Dodavatelé potravin, kteří ve Velké Británii působí, se na možnost odchodu bez obchodní dohody připravují už nějakou dobu. Své sklady mimo jiné plní potravinami s dlouhou trvanlivostí. Už teď je navíc jisté, že ceny některých druhů jídla se budou zvyšovat.

Na to upozornil předseda výkonné rady britské skupiny Tesco John Allan s tím, že budou produkty zatíženy tarify. „Tarify téměř jistě povedou k vyšším cenám, myslím, že pokud odejdeme bez dohody, je to nevyhnutelné,“ podotkl Allan podle britského listu The Guardian.

Míra, s jakou se zvýší ceny nákupů, bude tedy do budoucna záviset na tom, jak moc nakupující sahá po britských produktech, nebo naopak po potravinách ze zámoří. Pro představu: z celkového objemu potravin ve Velké Británii je asi 55 procent britského původu. Z Evropské unie, tedy jejích členských státu, do Británie proudí podle britské veřejnoprávní BBC dalších 26 procent potravin. Po největší domácí výrobě jde tedy o zásadní, skoro třetinovou část.

Přečtěte si, jak se život ve Velké Británii s novým rokem – s dohodou i bez ní – promění:

Skutečný dopad brexitu na Brity? Mimo jiné dražší sýr

Průměrně by se podle Allena mohly ceny nákupů zvýšit o tři až pět procent. „Některé tarify, jimiž budou zatížené mléčné výrobky, třeba francouzské sýry, mohou cenu zvýšit až o 40 procent,“ uvedl předseda rady Tesco.

Zahraniční sýry obecně se nejspíš stanou drahou lahůdkou. Třeba modrý sýr roquefort nebo halloumi by mohly podle London School of Economics zdražit až o 55 procent ze své původní ceny. V přepočtu z cen největšího britského supermarketu Tesco by tak třeba halloumi nestál okolo 70 korun, jeho cena by se pohybovala spíš u 110 korun za kus.

Člen britské vlády George Eustice podle BBC uvedl, že ceny porostou v průměru o méně než dvě procenta. U hovězího či vepřového masa a dalších potravin, třeba právě mléčných výrobků, nicméně bude nárůst vyšší.

Místo francouzského sýru mají Britové podle bulvárního deníku The Daily Mail kupovat třeba somersetský brie nebo camembert. Stejně tak list doporučuil přeorientovat se na anglická vína. A také kupovat britská auta. Ta evropská teď budou (podle BBC) o deset procent dražší než před brexitem.

Nejasnou budoucnost se Britům pokusil Daily Mail nastínit ve svém sobotním článku. Vyjmenovává tam v jednotlivých bodech způsoby, jak z bezdohodového odchodu udělat britskou výhru.

Kromě nákupu britského brie stačí podle listu kupovat i britské jehněčí, cestovat namísto po Evropě po Spojeném království a pořídit si vysavač, který nepodléhá unijním regulím a může fungovat s limitem o 1600 wattech. A tím to unii patřičně „natřít“.

Ačkoliv v dalším bodě i Daily Mail přiznal, že na něj asi nedosáhne každý, navrhl investovat do další nemovitovsti v Británii. Brexit totiž s jejich cenami zahýbe směrem dolů, a před potenciálními investory se tak otevře moře výhodných nabídek.

Reklama

Doporučované