Hlavní obsah

Nebezpečí v podzemí. Prostor pod Bulovkou je uzavřen kvůli koronaviru

V kanalizaci koronavirus dokáže přežít až týden. Videoreportáž z pražského podzemí.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Pražské vodovody a kanalizace vyhlásily první stupeň ve svém krizovém scénáři – ostražitost. Své zaměstnance navíc nepouští do kanalizací pod Nemocnicí Na Bulovce, kde leží pacienti nakažení koronavirem. V odpadních vodách totiž virus může přežít až týden. Napadení pitné vody koronavirem ale v Česku nehrozí.

Článek

Národní referenční centrum pro pitnou vodu ze Státního zdravotního ústavu mírní paniku, kterou koronavirus v Česku vyvolává. Je totiž nepravděpodobné, že by se dostal do surové vody.

I když Pražské vodovody a kanalizace vyhlásily první stupeň ve svém krizovém scénáři, Pražané, kteří vodu pijí, mohou být v klidu.

„V rámci našich scénářů máme nastavený plán krizových sil a prostředků a jejich nasazení. To je záruka toho, abychom zachovali základní procesy a služby. Krizový scénář nám umožňuje nastavit tři fáze. První je ostražitost, druhá pohotovost, třetí krize. Momentálně se nacházíme v první fázi,“ říká Ondřej Krutský ze střediska dispečerského řízení PVK.

Do kanálu s rouškou

U odpadních vod je ale situace jiná. „Riziko šíření pitnou vodou je minimální. Co se týče odpadní vody, všichni víme, že se nejedná o sterilní prostředí, a musíme ochránit naše pracovníky, kteří přicházejí do styku s odpadní vodou,“ říká Lenka Vavrušková, manažerka útvaru úpravy vody PVK. Nákaza totiž podle Státního zdravotního ústavu v kanalizaci přežívá. „Při vyloučení močí může virus přežívat dva dny. Při vyloučení stolicí asi týden,“ dodává Vavrušková.

Kvůli tomu je například uzavřen vstup do stok, kam tečou odpadní vody z pražské Nemocnice na Bulovce.

„V pražské kanalizaci se s biologickými činiteli setkáváme i v běžném režimu. Kvůli koronaviru tu ale jeden rozdíl je. Protože jsou na Bulovce hospitalizováni pacienti s koronavirem, omezujeme práce u těch stok, kam je odkloněna Nemocnice Na Bulovce,“ potvrzuje manažer útvaru stokové sítě Zbyněk Venkrbec.

Zaměstnanci PVK tak kromě tradičních bezpečnostních opatření, která pro ně platí běžně, používají do všech prostor odpadní vody i roušky. A do některých kanálů nechodí vůbec.

Reklama

Doporučované