Hlavní obsah

Sturgeonová v Bruselu prvně od brexitu: „Pracujeme na dalším referendu“

Foto: ČTK

Nicola Sturgeonová, šéfka SNP, promluvila v Bruselu.

Reklama

Podnikáme kroky k novému referendu. O tom promluvila Nicola Sturgeonová v pondělí v Bruselu. Podle agentury Reuters řekla, že není otázka, zda k hlasování dojde, ale kdy.

Článek

„Podnikáme ve Skotsku kroky potřebné k tomu, aby uspořádané referendum bylo legální a legitimní. Aby jeho výsledek mohl být přijat na domácí i mezinárodní úrovni,“ uvedla šéfka Skotské národní strany Sturgeonová.

Zároveň uvedla, že se vláda v Edinburghu bude snažit vypsat hlasování bez ohledu na očekávaný nesouhlas Londýna, napsala ČTK. Britský premiér přitom se Skotskem do budoucna počítá – v neděli oživil plány na stavbu mostu mezi Severním Irskem a Skotskem. Projekt je zatím vyčíslen na 20 miliard liber, v přepočtu necelých 600 miliard korun.

Na plánu osamostatnit Skotsko postavila SNP svou předvolební kampaň. Skotští nacionalisté v čele se Sturgeonovou získali v prosincových volbách 48 mandátů, tedy o 13 víc než ve volbách v roce 2017.

„Boris Johnson má mandát na to, aby vyvedl Anglii z Evropské unie. Ale musí akceptovat, že já mám mandát na to dát Skotsku možnost volby alternativní budoucnosti,“ řekla Sturgeonová v rozhovoru pro britskou BBC. Lídryně strany po volbách také připustila, že ne každý, kdo volil SNP, by podpořil skotskou nezávislost.

Další šance pro Sturgeonovou

Skotsko o odtržení od zbytku Velké Británie hlasovalo už v roce 2014. Většinu tehdy získali unionisté – získali 55,3 procenta hlasů. Zájem o referendum byl před šesti lety obrovský, účast voličů se pohybovala nad 84 procenty. Ze Spojeného království chtěla vyvést SNP v čele s Alexem Salmondem. Jasnou podporu měla strana například v největším skotském městě Glasgow.

Svým dílem se na výsledku referenda podepsaly i sliby tehdejšího britského premiéra Davida Camerona. Ten před zářijovým hlasováním v roce 2014 Skotům připomněl, že jako součást Spojeného království jsou i součástí Evropské unie. A pokud z Británie neodejdou, nic se pro ně nezmění ani v této evropské rovině. V opačném případě by museli o členství v EU zažádat, což by podle Camerona trvalo řádku let. Vše ostatní už je historie – o dva roky později si Británie (stále s Cameronem v čele) odhlasovala, že evropský blok opustí.

Sturgeonová se teď hodlá chopit své další šance. Podle průzkumu společnosti YouGov by Skotové poprvé po pěti letech v referendu většinově volili nezávislost. V uspořádání zásadního hlasování ale zemi brání konzervativní vláda Borise Johnsona, který tuto možnost odmítá.

Na konci ledna, tedy v den odchodu Británie z EU, Sturgeonová podle The Guardian apelovala na příznivce skotské nezávislosti, aby zůstali soustředění. „Pokud by nyní britská vláda nadále Skotsku upírala právo volby, mohli bychom dospět do bodu, kdy bude nezbytné, aby tato otázka byla prověřena. Nevylučuji to,“ řekla v Edinburghu lídryně SNP.

Skotové se vnímají jako Evropané

„Odchod z EU dostal Skotsko do složité pozice. V referendu o brexitu hlasovaly skoro dvě třetiny Skotů pro setrvání v Unii. Ze strany SNP to bude znamenat další ústavní rozepře s britskou konzervativní vládou, která je ve Skotsku velmi neoblíbená,“ řekl Seznam Zprávám Tony McLaughlin, Skot žijící v České republice. Po praktické stránce by mohl brexit podle něj pochroumat skotskou ekonomiku.

McLaughlin si kvůli brexitu pořídil irský pas. „Spousta lidí je podle mě hodně naštvaná. Já sám jsem nejspíš ještě v trochu jiné situaci – vzal jsem si Češku. Ale mám také přátele z různých evropských zemí, kteří žijí v Glasgow,“ popsal. Podle něj Skotsko po odchodu z EU zahalil smutek. „A naštvalo to zejména mladé lidi, mají pocit, že jim vzali jejich příležitosti, třeba právo pracovat v jiné zemi. Nepotkal jsem nikoho, komu by brexit udělal radost. Ale to je možná do určité míry dané mou sociální bublinou,“ připustil Skot.

McLaughlin zmínil i skotskou mentalitu, která se podle něj liší od té britské. „Ve Skotsku máme pravé evropské způsoby. A země nemá takové vazby jako spoustu míst v Anglii na britské impérium. Spoustu Skotů se vidí spíš jako součást Evropy než součást Velké Británie. Z mé zkušenosti – znám hodně z nich, kteří žijí tady v Česku. A vnímají se jako Evropané a Skotové, neidentifikují se s jakousi ‚britskostí‘,“ uvedl.

Druhé referendum je podle něj nevyhnutelné. Skot ale soudí, že cesta k dalšímu hlasování může trvat trochu déle, což v konečném důsledku může být nacionalistům k prospěchu. „Lidé budou čím dál víc otrávení britskou konzervativní vládou. A referendum pak pro ně bude o to atraktivnější,“ míní. „Pokud bude volební úspěch SNP i nadále pokračovat, pokud budou stále úspěšní, budou mít jasný mandát pro uspořádání druhého referenda,“ dodal McLaughlin.

Reklama

Doporučované