Hlavní obsah

Štve mě, co dělá prezident Zeman. Jsem urputný, nevzdám se

Neboli Václava Dolejšího: S kamerou v zádech Miloše Vystrčila před schůzkou i po schůzce s prezidentem Zemanem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Videoreportáž ze zákulisí politiky. S kamerou v zádech nového šéfa Senátu před schůzkou i po schůzce s prezidentem: Čína, Miloš Zeman a smrt Jaroslava Kubery.

Článek

„Miloši, jsem ráda, že máš konečně přislíbenou schůzku na Hradě. Doufám, že vyjde a že se tedy něco dozvíš v tom našem nešťastném případu. Mám v tebe velkou důvěru a jsem ráda, že tam je konečně někdo, kdo mi věří.“

Tento videovzkaz poslala Věra Kuberová, vdova po zesnulém Jaroslavu Kuberovi, novému předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi. Ještě před jeho úterní schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem takto naléhala na nástupce svého muže, aby se pokusit objasnit okolnosti jeho smrti.

Kuberova rodina je přesvědčena, že infarkt, který byl podle lékařů příčinou smrti, způsobil společný a soustředěný tlak z Hradu a Číny na Jaroslava Kuberu, aby upustil od plánované cesty na Tchaj-wan. Rodina také naznačuje, že mu něco mohli tři dny před smrtí podstrčit na čínské ambasádě. „Ale při pitvě odmítli udělat toxikologický test, ačkoliv jsme o to žádali,“ říká Věra Kuberová.

Nový šéf Senátu Miloš Vystrčil klame tělem a na první pohled byste neřekli, že zrovna on může být hlavním soupeřem prezidenta Zemana. Jak může slušný člověk, nesnesitelný svou pečlivostí, vyzrát na starého lišáka, který politické střety miluje a hlavně v nich nectí žádná pravidla?

„Tak zaprvé: slušnost není slabost. Zadruhé: jsem urputný člověk, který se jen tak nevzdá a nebojí se. A zatřetí, jak říká moje dcera: Není Miloš jako Miloš,“ odvětí devětapadesátiletý místopředseda ODS, který je už deset let senátorem, předtím byl hejtmanem Vysočiny a starostou Telče.

S Milošem Zemanem se zná, tykají si, ale výkonem prezidentské funkce je zklamaný: „To, co dneska dělá, mě mrzí, štve a je mi to líto. Bohužel teď v poslední době mám pocit, že hlava státu je obehnána nějakou lidskou hradbou. A není správné, když v blízkosti prezidenta jsou lidé, kteří jsou svými zájmy a byznysem orientováni na totalitní režimy,“ říká Vystrčil.

Pokud se čínská ambasáda neomluví, že společně s Kanceláří prezidenta republiky nevybíravě tlačila a vyhrožovala Jaroslavu Kuberovi, tak Miloš Vystrčil bude vracet stejným způsobem. Okamžitě po schůzce se Zemanem k nelibosti Číny veřejně blahopřál nově zvolené tchajwanské prezidentce a svou cestu na ostrov označil za „čím dál reálnější“.

Podívejte se na další díl pořadu Neboli Václava Dolejšího.

Reklama

Doporučované