Hlavní obsah

Stýská se nám po vás, vzkazují si Češi a Poláci v rozděleném Těšíně

Foto: Stefan Mańka

Autoři nápisu „Stýská se mi po Tobě, Čechu!“ Stefan Mańka a Magdalena Szadkowská.

Reklama

aktualizováno •

Už 13 let tvoří Český Těšín a polský Těšín vlastně jedno město. Koronavirová krize a uzavření státních hranic ho ale znovu rozdělily na dvě oddělené části. Místní se s tím vypořádávají po svém: přes řeku si posílají vzkazy.

Článek

„Tęsknie za Tobą Czechu. Stýská se mi po tobě, Čechu.“ Text oboustranného banneru, který se v pátek objevil u řeky Olše na polské straně rozděleného města. Stojí za ním dvojice místních obyvatel, která tak chce do Česka vzkázat o smutku nad „nečekanou a náhle omezenou možností kontaktu s českými přáteli“.

Foto: Szymon Brandys

„Stýská se mi po Tobě, Čechu!“ Nápis, který visí na polské straně rozděleného Těšína.

Nápad vznikl při diskusi na Facebooku. „Na české straně města zůstalo hodně Poláků, kteří si tam pronajímají bydlení nebo tvoří polsko-české rodiny. Kulturní život, který společně v příhraničí tvoří Češi a Poláci, najednou potkala v současnosti už nepředstavitelná překážka - hranice,“ napsal Seznam Zprávám iniciátor akce Stefan Mańka.

„Doba je taková, že bylo potřeba jednat rychle. Nápis jsme vytvořili během chvíle,“ řekla v pátek novinářům spoluautorka nápisu Magdalena Szadkowská. Oba iniciátoři dodávají, že rozdělení města se projevuje i ekonomicky. Polskému Těšínu chybí čeští zákazníci.

„Ta situace izolace, která je pro mnoho mladých lidí úplně nová a těm starším zas připomíná doby celkem nedávné, je značně bolestivá pro všechny obyvatele rozděleného města,“ uzavírá Mańka.

Foto: Stefan Mańka

Polská verze oboustranného polského transparentu směřuje do polského Těšína.

Česká reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Přímo naproti polskému transparentu se na českém břehu Olše objevil transparent se srdíčky a polským nápisem „I mně po Tobě, Poláku“.

Foto: Dominik Folwarczný

Česká odpověď na polský transparent.

„Když jsme se ráno vzbudili a viděli vyvěšený transparent, doslova to vehnalo slzy do očí. První, co nás samozřejmě napadlo, bylo, že tohle gesto je zapotřebí oplatit. A tak jsme se ještě téhož dne domluvili, že vytvoříme odpověď,“ napsal Seznam Zprávám Dominik Folwarczný, jeden ze čtveřice Čechů, kteří český transparent vyvěsili.

Foto: Dominik Folwarczný

Transparent v Českém Těšíně vyvěsila čtveřice Čechů.

„Banner jsme vyvěsili ve 21:30. Chtěli jsme to stihnout ve stejný den, kdy se objevil vzkaz na polské straně - jednoduše proto, aby to měli Poláci na očích hned po probuzení, stejně jako jsme to měli my,“ dodává Folwarczný.

Foto: Stefan Mańka

Dva transparenty umístěné v Českém Těšíně.

Polský iniciátor Stefan Mańka v sobotu před polednem na sociálních sítích upozornil, že k jednomu českému transparentu přibyl ještě další s nápisem: „Chybíte nám, Poláci!“ Na sociálních sítích se pak objevil i snímek třetího podobného vzkazu z české strany, tentokrát v polštině.

Reklama

Doporučované