Hlavní obsah

Su Ťij má poslední šanci zastavit postup vojáků, řekl generální tajemník OSN

Su Ťij nemá podle hlavy OSN příliš času na řešení situace v BarměVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Generální tajmeník OSN Antonio Guterres apeloval na barmskou vůdkyni Su Ťij, aby zastavila vraždění Rohingů v zemi. Zároveň uznal, že armáda zde má stále silnou pozici.

Článek

V úterý má barmská vůdkyně Su Ťij oslovit národ. Generální tajemník OSN Antonio Guterres to vidí jako „poslední příležitost”, kdy může hlava státu zadržet postup barmské armády, která vyhnala přes 400 000 Rohingů ze země a přes tisíc jich zabila.

„Pokud (Su Ťij) nezmění situaci nyní, tak si myslím, že tragédie bude naprosto otřesná, a bohužel pak nevidím způsob, jak by se mohla v budoucnu změnit,” uvedl v neděli pro BBC Guterres.

Bývalá disidentka a nositelka Nobelovy ceny míru dříve v týdnu odmítla účast na Valném shromáždění OSN. V současnosti je kritizována za to, že útoky na Rohingy nezastavila. Sám Guterres v rozhovoru přiznal, že armáda má v zemi stále velmi silnou pozici.

Barma Rohingy, kteří jsou většinově muslimové, neuznává jako etnikum a dlouhodobě jim upírá základní lidská práva i občanství a pronásleduje je.

Nejnovější vlna násilí v Barmě začala, když povstalci z řad Rohingů 25. srpna zaútočili na několik desítek policejních stanic a vojenských stanovišť. Armáda zahájila protiofenzivu, jejímž cílem je podle kritiků vyhnat Rohingy z Barmy.

Reklama

Doporučované