Hlavní obsah

Su Ťij si v Budapešti notovala s Orbánem. Muslimové jsou hrozba, shodli se

Muslimové jsou hrozba, shodla se Su Ťij s Orbánem.Video: Martin Zíta, Seznam Zprávy

 

Reklama

Při návštěvě střední Evropy se de facto lídryně Barmy Su Ťij setkala také s maďarským premiérem Viktorem Obránem. V Budapešti se shodli, že muslimové jsou pro oba regiony – jihovýchodní Asii a Evropu – jednou z největších hrozeb.

Článek

Pověst bývalé disidentky Su Ťij, kterou barmská vojenská junta držela několik let v domácím vězení, získává na západě jednu trhlinu za druhou, napsal britský deník The Guardian. Poukázal přitom na její setkání s maďarským premiérem Viktorem Obránem.

S jedním z nejhlasitějších evropských protiimigračních politiků se shodla na tom, že právě muslimové jsou pro současný svět jednou z největších hrozeb.

„Oba lídři poznamenali, že jednu z největších výzev současnosti pro jejich země a regiony – jihovýchodní Asii a Evropu – představuje migrace a prudký nárůst muslimské populace a soužití s ní,“ napsala v oficiálním prohlášení ke schůzce kancelář Viktora Orbána.

Su Ťij tak v Evropě hledá zřejmě jiné spojence, poznamenal The Guardian, než se před pár lety předpokládalo. Bývalá bojovnice za lidská práva byla v minulosti považována za naději na demokratizaci Barmy. Po zvolení do pozice státní kancléřky ale předpoklady nenaplnila.

Od svých bývalých zastánců slyšela nejhlasitější kritiku zejména v souvislosti s armádou řízeným násilím na etnické menšině muslimských Rohingů, které neodsoudila a naopak ho opakovaně omlouvala.

„Z miláčka západní Evropy se stala člověkem, který se hlásí k evropskému vyděděnci Viktoru Orbánovi. Její změna pozice je neuvěřitelná,“ řekl pro britský list zástupce ředitele asijské pobočky Human Rights Watch Phil Roberton.

Reklama

Doporučované