Hlavní obsah

Su Ťij stane kvůli Rohingům před soudem, předpověděl komisař OSN pro lidská práva

Su Ťij by mohla podle komisaře OSN čelit trestnímu řízení za genocidu RohingůVideo: AP

 

Reklama

Šéf Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zaíd Raád Zaíd Husajn chce, aby bylo s vůdkyní Barmy Su Ťij a dalšími zahájeno mezinárodní trestní řízení.

Článek

Barmská vůdkyně a držitelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij by mohla v budoucnu stát před soudem za genocidu muslimských Rohingů, obviněný by mohl být i generál barmské armády. Myslí si to jordánský princ Zaíd Raád Zaíd Husajn, který vede Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Ačkoliv o případném obvinění vůdkyně Su Ťij a dalších zainteresovaných představitelů Barmy nebude rozhodovat Husajnův úřad, ale Mezinárodní soudní dvůr sídlící v Haagu, jeho slovo má silnou váhu. Chce, aby bylo zahájeno se strůjci údajné genocidy mezinárodní trestní řízení. Uvědomuje si ale, že prokázat vinu nepůjde snadno. „Když plánujete spáchat genocidu, nenapíšete si to na papír a neudělíte takto formulované instrukce,” uvedl Husajn k možným důkazům.

OSN zatím krvavé události v Myanmaru za genocidu oficiálně neoznačila, mnoho světových politiků tak ale již učinilo. Jedním z prvních byl autoritářský turecký vůdce Recep Tayyip Erdogan.

Obviněných z tohoto zločinu je v historii jen hrstka. Jsou mezi nimi například vůdci Hutuů, kteří stáli za genocidou etnické skupiny Tutsijů ve Rwandě, jež si vyžádala až milion životů.

Podle prohlášení Lékařů bez hranic bylo jen za jeden měsíc v Barmě zabito nejméně 6 700 Rohingů. Od konce srpna, kdy v Barmě nepokoje začaly, se do sousedního Bangladéše podle odhadů OSN přesunulo skoro 650 tisíc příslušníků muslimského etnika.

Reklama

Doporučované