Hlavní obsah

Sucho brzy rozdělí Evropu na dvě oblasti. Život v jedné z nich bude k nesnesení

Rozhovor o suchu s odborníkem České zemědělské univerzity Martinem Hanelem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přes veškeré debaty o suchu a nedostatku srážek minulých let: posledních 90 let patří v Evropě k nejvlhčím za uplynulé tisíciletí. Zjistil to nejnovější výzkum České zemědělské univerzity. Tým vědců zveřejnil studii zaměřenou na hydroklimatický vývoj Evropy v prestižním časopise Nature Communications.

Článek

Česko se připravuje na suchá období, řeky vysychají a například ve východních Čechách už jsou oblasti, kde pravidelně v létě dochází voda.

Jenže právě teď zažíváme něco, čemu odborníci říkají vlhké období. Poslední století je Evropa, co se vlhkosti týče, dokonce na maximu. „Voda je jen pro nás spíš jen nevhodně rozložená v čase i prostoru,“ vysvětluje Martin Hanel z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity, člen výzkumného týmu, který zkoumal sucho v dlouhodobém horizontu.

Vědci hledali odpovědi - mimo jiné - i na otázky, jak se v příštích desetiletích bude v Evropě bojovat s nedostatkem vody. Při bližším pohledu se ukázalo, že posilování období extrémně bohatých na vodu se projevuje nejvíce na severu Evropy, zatímco jih Evropy spíše vysychá.

Není to nic nového - například dekáda 1942-1952 byla ve Středozemí historicky nejsušší. Vůbec nejhorší situace byla někdy ve 14. století.

Zatímco nyní jsme v období relativní vlhkosti, až se příroda vrátí do normálu - tedy podle Martina Hanela vlhkosti ubyde - „odnese” to především jih Evropy.

Přinese to samozřejmě rozsáhlé geopolitické dopady - například stěhování za vodou a další vlny migrace.

Reklama

Doporučované