Hlavní obsah
Online

Extrémy nepoleví ani zítra, bude 34 stupňů. V tramvaji jsme naměřili pětačtyřicet

Jízda pražskou tramvají, která nemá klimatizaci, je v těchto hodinách utrpení.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sucho, které trápí na malé výjimky celou Českou republiku, jen tak neustane. V nejbližších dnech ho budou pohánět tropy, teploty se podle předpovědi budou pohybovat mezi 30 a 35 stupni. Aktuální situaci sledujeme online.

Článek

Česko čelí suchu, výjimku tvoří jen některé malé regiony například v hraničních pohořích. Nejvíce sucho zasáhlo Lounsko a Pardubicko, kde půda na některých místech obsahuje méně než deset procent využitelné vodní kapacity. Tráva se tak na první pohled neliší od obilí a stromy se barví do podzimních barev.

Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

Sucho a extrémní horko je názorně vidět na každém kroku. Vysychají potoky, hoří suché trávy nebo i pole. Ještě horší je pocitová teplota ve městech. Naše reportérka naměřila ve starší pražské tramvaji 45 stupňů Celsia, chodník na zastávce má ještě větší teplotu.

Kvůli vysokým teplotám opustila Hradní stráž svá stanoviště. Policisté zároveň varují řidiče, aby horko a pitný režim nepodceňovali.

Sucho pohání také tropické počasí a v následujících dnech se teploty podle předpovědi budou pohybovat mezi 30 a 35 stupni. Bouřky nebo srážky se mohou vyskytnout pouze lokálně.

  • V Česku dnes bylo nejtepleji od začátku roku, až 37,6 stupně

    Česko dnes zažilo dosud nejteplejší den letošního roku. Teploty se pohybovaly většinou v rozmezí 31 až 35 stupňů Celsia, místy ale překročily i 37 stupňů. Nejtepleji bylo ve středočeské Řeži, kde meteorologové naměřili 37,6 stupně Celsia. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

    Nad 37 stupňů dnes vystoupala teplota ještě na stanicích v Tuhani na Mělnicku, v Ústí nad Labem, Děčíně a v Plzni. Rekordní hodnoty pro poslední červencový den přesto přepisoval jen zlomek stanic ČHMÚ.

  • Teplotní rekord naměřili dnes na pěti stanicích v Ústeckém kraji

    Rekordní teploty naměřili dnes meteorologové v Ústeckém kraji na pěti stanicích, které měří déle než 30 let. Na dvou byl dorovnán a na třech překonán. V sousedním Libereckém kraji teplotní rekordy nepadly. ČTK to řekla Lenka Musilová z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem.

    Nejtepleji bylo dnes na severu Čech v Ústí-Vaňově, a to 37,2 stupně Celsia. „Tam ale nebyl rekord z roku 1994 překonán, tehdy bylo 38,3 stupně,“ uvedla Musilová.

    Teplotní rekord byl dnes dorovnán v Děčíně s rovnými 37 stupni a Tušimicích s 34,9 stupně Celsia. Nová maxima mají Teplice (36,9), Smolnice (35,4) a Milešovka (33,9).

    V sousedním Libereckém kraji dnes bylo nejtepleji na Českolipsku, maximem bylo 36,5 stupně v Doksech u Máchova jezera. „Nešlo ale o rekordní teplotu pro tento den,“ dodala Musilová. Podle ní je možné, že rekordní teploty zaznamenají některé stanice i ve středu. Podle předpovědi by mělo být až 37 stupňů Celsia.

  • V Plzni dnes bylo 37 stupňů, na nový rekord to nestačilo

    V Bolevci dnes odpoledne ukázal teploměr 37 stupňů Celsia. Na překonání dosavadního teplotního rekordu pro poslední červencový den to ale nestačilo. Tropické počasí dnes rekordy nepřekonalo ani na většině meteorologických stanic v kraji, které mají více než třicetiletou řadu měření, řekla ČTK Marta Suchá z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

    Dosud nejteplejší 31. červenec byl na stanici v Plzni-Bolevci v roce 1994, kdy se teploměr zastavil až na hodnotě 37,8 stupně Celsia. Z roku 1994 je v kraji i většina teplotních rekordů pro poslední červencový den. Nejtepleji bylo ve Zbirohu na Rokycansku, a to 38 stupňů.

    Ze stanic, které sledují počasí alespoň 30 let, tak dnes počasí překonalo rekord jen v Přimdě na Tachovsku. Dnes tam bylo 32,3 stupně, dosavadní rekord z roku 1994 byl 31,5 stupně Celsia.

    Plzeň byla dnes nejteplejším místem kraje, druhou nejvyšší dnešní teplotu, 36 stupňů, zaznamenala stanice Mikulka, kde plzeňský ČHMÚ sídlí.

  • Na Vysočině padaly teplotní rekordy

    Na čtyřech místech na Vysočině dnes padl, případně byl vyrovnán, teplotní rekord z let 1994 nebo 2017. V Libici nad Doubravou na Havlíčkobrodsku dnes teploměr ukázal 34 stupňů Celsia. Padl tak loňský rekord 32,2 stupně Celsia, uvedl Peter Hruška z Českého hydrometeorologického ústavu.

    Na meteorologické stanici Přibyslav-Hřiště na Havlíčkobrodsku dnešních 33,1 stupně Celsia vyrovnalo rekord pro 31. červenec z roku 1994. Také v Kostelní Myslové na Jihlavsku dnes meteorologové zaznamenali nejvyšší teplotu od roku 1994, naměřili 32,6 stupně Celsia, o dvě desetiny víc než před 24 lety. V Hubenově na Jihlavsku dnes padl rok starý rekord 31,5 stupně Celsia. Překonán byl o devět desetin stupně.

  • Strážníci v Novém Jičíně nemusí nosit čepice

    Aby byla letní vedra v centru Nového Jičína lépe snesitelná, technické služby z cisternového vozu kropí komunikace a vzduch zvlhčují vodní mlhou. „Vysoké teploty si vyžádaly i mírné změny v uspořádání práce v některých městských organizacích. Pracovníci střediska zeleně chodí do zaměstnání už ve čtyři hodiny ráno, řidiči zase jezdí o dvě hodiny déle, než končí běžná pracovní doba,“ uvedla mluvčí radnice Marie Machková.

    Dopolední i odpolední rajonové pochůzky strážníků se nyní po dvou hodinách přerušují a dochází ke střídání hlídek. „Je to proto, aby se policisté mohli napít a ochladit se. Na služebně mají k dispozici barely s vodou. Přestože mají letní výstroj, mají povoleno neužívat pokrývku hlavy,“ uvedl ředitel Městské policie Nový Jičín Jiří Klein.

  • Čtenář ze severu Moravy: Tady je vlhka dost

    Dobrý den, dovolil bych si přidat jiný názor ohledně sucha a horkého počasí, píše čtenář Seznam Zpráv René Kroček. V Moravskoslezském kraji, konkrétně v oblasti pod Beskydami (Frýdek-Místek, Dobrá, Morávka...), je situace trochu jiná než na ostatním území ČR. Několik poznatků z vlastní zkušenosti:

    - Přehrady Morávka, Žermanice, Olešná jsou na 100 %, Šance na 72 %.

    - V lesích dostatečná vlhkost, rostou houby.

    - Truhlíky na oknech promáčené - shnily kořínky rostlin.

    - Na zahrádce mi shnily keříky rajčat vlivem vysoké vlhkosti, nemluvě o výskytu velkého množství slimáků.

    - Denní teploty zatím 27-28 °C, takže nic moc.

  • Před grilováním varuje své obyvatele i Liberecký kraj

    Liberecký kraj varuje před oblíbeným zahradním grilováním. „Vyhněte se rozdělávání ohňů na zahradách a dohlédněte na dohasínající grily a ohniště,“ apeluje náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

    Nebezpečí hrozí především na Českolipsku. Tam jsou navíc rozsáhlé vojenské lesy. Preventivně je tam proto připraven k zásahu vrtulník Armády ČR s bambi vakem.

  • Policie: V horku u vody pozor na alkohol

    V souvislosti s utonutím devatenáctiletého muže ve vodní nádrži zvané Štěrk mezi Veselím nad Moravou a Moravským Pískem na jihu Moravy varuje policejní mluvčí Kamila Haraštová, že v horkých dnech, kdy většina lidí vyráží k vodě, je nutné dodržovat následující pravidla:

    - Nejzranitelnější skupinou jsou děti. Ty by se měly koupat vždy pod dohledem dospělého.

    - Pokud je to možné, nikdy se nechoďte koupat sami. I zkušení plavci často neodhadnou své síly a potřebují pomoc.

    - Jednou z hlavních příčin utonutí či vážných úrazů je konzumace alkoholu. Vyvarujte se proto jeho požívání před či během návštěvy vodního zařízení. To samozřejmě platí i o ostatních návykových látkách.

    - Rovněž dbejte na to, abyste před vstupem do vody byli řádně osměleni.

    - Neplavte a neskákejte tam, kde nevidíte, co je pod hladinou.

    - Vyhýbejte se také plavebním drahám, po kterých jezdí lodě a čluny. Posádka plavidla může na vodní hladině koupajícího se člověka snadno přehlédnout a nestihne včas zareagovat.

    - Zásady bezpečného chování je nutné dodržovat i na člunech. Nezapomínejte proto na záchranné vesty, které byste měli mít řádně oblečeny a upevněny.

  • Policie varuje: Řidiči, pozor na vedro

    V souvislosti s tragickou nehodou, k níž došlo mezi Podolským mostem a obcí Temešvár na Písecku, varují policisté všechny řidiče před extrémním počasím.

    K nehodě došlo tak, že peugeot z dosud nezjištěných příčin vjel do protisměru, kde se čelně střetl s renaultem. Tři lidé utrpěli těžká zranění, řidič peugeotu lehké. V jeho autě ale byla těžce zraněná žena, která nyní po osmi dnech prohrála svůj boj o život.

    „Připomínáme všem řidičům, bez rozdílu věku, aby v těchto horkých dnech nepodceňovali to, že klimatické podmínky mají svůj vliv na řízení, nezapomínali plánovat pravidelné přestávky a přijímat dostatek tekutin,” důrazně varuje policejní mluvčí Milan Bajcura.

    Foto: Policie ČR
  • Podívejte se, jak se teplota měnila během úterý a středy

    Video: Windy.com

  • Dejte nám také vědět, jak prožíváte horké dny

    V reakci na to, jak sledujeme nejteplejší dny letošního roku, dorazil do redakce mail, v němž nás čtenář upozorňuje, že jsme trochu zpovykaní a že léto je krásné, když je horké.

    „Lidstvo mi přijde rozmazlené, ufňukané. A ti, co sedí na p…. v klimatizovaných prostorách, těm se ani nedivíme,“ uvádí čtenář Jan Liszner s dovětkem, že dlouhá léta pracuje v zemědělství. „Ale když jdete krásně od ranních hodin do polí, asi tak ve 4 hodiny, pak si dáte krásný dobrý oběd, je to i v tomto úžasném teplu léta krásný pocit. A pak pokračujete ve své práci a po 19. hodině otevřete vychlazené pivo a řeknete si: Byl to krásný den. To je zážitek léta.“

    Napište nám i vy, jak horké dny prožíváte, případně natočte pro Seznam videokomentář.

  • Kolik stupňů je v neklimatizované tramvaji

    Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

    Reportérka Seznam Zpráv s teploměrem zkoušela, jaký je v Praze rozdíl mezi jízdou v klimatizované a neklimatizované tramvaji.

  • Jak řeší současná horka Hradní stráž

    Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

    Vojáci Hradní stráže se ve svých uniformách zbytečně potit nemusí. Jakmile překročila rtuť teploměru 30 stupňů Celsia, mohou opustit budky, ve kterých jinak hlídají Hrad. Neznamená to ale, že by nebyli ve službě. Po areálu se i nadále pohybují.

    Současná vedra mají vliv i na návštěvnost Hradu. Zatímco jindy čekají před bezpečnostními kontrolami turisté ve frontách, v úterý bylo před branami prázdno.

  • Chmel se kvůli suchu začne sklízet dříve

    Sucho a vysoké teploty mění zemědělský kalendář. Pro Seznam.cz to konkrétně popsal ředitel zemědělského družstva Podlesí Ročov Josef Fric. „Obiloviny jsme začali sklízet už v červnu, což nepamatuju,” řekl šéf družstva na Lounsku.

    Zároveň se ale sucho projeví na kvantitě sklizně. „U obilovin bude výnos o deset až dvacet procent nižší, než je obvyklé,” uvádí Fric.

    Extrémní počasí způsobí i brzkou sklizeň chmele, začne se s ní nejspíš o týden dřív, než bývá zvykem. „Začneme nejspíš mezi 16. až 18. srpnem,” říká Fric. Zároveň zemědělci doufají, že ještě zaprší v období okolo 10. srpna. Pokud ne, vzhledem ke srážkově slabému červenci by se to negativně projevilo na tvorbě chmelových hlávek.

  • Meteorologové rozšířili varování před požáry. Varují i před úmorným horkem

    Nebezpečí požárů kvůli dlouhotrvajícímu suchu a horku se nově týká i jižní Moravy a dalších okresů Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Nadále přetrvává riziko požárů ve středních a severozápadních Čechách.

    Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové rovněž varují před velmi vysokými teplotami, dnes a ve středu budou místy překračovat i 34 stupňů Celsia.

    Nebezpečí požárů platí nyní až do odvolání v Praze a ve všech okresech Středočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Ústeckého a Jihomoravského kraje. Území platnosti výstrahy se bude v dalších dnech pravděpodobně rozšiřovat, uvedl ČHMÚ.

  • Ve vyschlém potoku na Pardubicku uhynuly ryby

    Konkrétně se jednalo o potok Bylanka ve Svítkově. Policisté zjistili, že k úhynu došlo vlivem extrémních klimatických podmínek. Vzhledem k tomu, že mrtvé ryby v potoce již zahnívaly, domluvili se zástupci Českého rybářského svazu, starosta obce i policie na bezodkladném vyčištění místa.

  • Houby skoro nerostou. A když už, praskají jim suchem klobouky

    Tropická vedra se negativně podepisují i na houbařské sezoně. A to zejména v Libereckém kraji, který je na tom podle odborníků v těchto dnech nejhůře. „Situace se liší podle jednotlivých krajů, nicméně v Libereckém prakticky nemá cenu se nyní na sběr hub vydávat. Nedostatek srážek má za následek to, že většina tradičních druhů hub neroste,” říká jeden z předních odborníků na houbaření a vášnivý sběratel i fotograf hub Zdeněk Pelda z Liberce.

    Dokud podle mykologů nenastane situace, kdy by alespoň na 14 dní přišly intenzivní a hlavně průběžné srážky, je téměř bez šance, že by se letošní houbařská sezona vydařila. I přes vysoké teploty a sucho se ale některým houbám v českých lesích daří. Nejčastěji můžou lidé narazit na hřibovité druhy. Vlivem horka dochází u většiny hub k popraskání.

    Foto: Zdeněk Pelda
  • Na česko-polské hranici hořelo obilí

    Čeští a polští hasiči společně likvidovali na hranicích požár patnácti hektarů obilí. Hořet začalo na polské straně od polského kombajnu. Požár se rozšířil přes hranici ke Krnovu. Na okraj Krnova k polské hranici vyjely dvě krnovské jednotky hasičů celkem se 4 vozidly.

    Na české straně hořelo podle odhadu majitele deset hektarů se zralým ječmenem, na polské straně podle odhadu zasahujících hasičů pět hektarů právě sklízené pšenice. Polské jednotky se zapojily i do hašení na české straně. Majitel vyčíslil předběžnou škodu na zničeném ječmeni a slámě na 350 tisíc korun.

  • Královéhradečtí by měli omezit grilování

    Hradec Králové prosí lidi, aby přestali používat grilovací koutky v městských lesích. „Kvůli trvání mimořádného sucha vás žádáme, abyste omezili využívání oficiálních ohnišť ve zdejších lesích,” uvedlo město na webu.

    Foto: Město Hradec Králové

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy