Hlavní obsah

Sucho si málem vybralo první daň. Tisíce obojživelníků zachránili hasiči

Foto: Radek Drahný, KRNAP

Hasiči spolu se správci KRNAP zachránili tisíce obojživelníků. Ohrožovalo je sucho.

Reklama

Teplá zima a suché jaro ohrožují rozmnožování obojživelníků. V Krkonoších vyschlo jezírko s tisíci vajíčky. Zachránili je hasiči a správci parku. „Nemůžeme ale být všude,“ říkají.

Článek

Suché a teplé počasí ohrozilo i rozmnožování obojživelníků. Ve Strážném v Krkonoších dokonce museli zasáhnout zoologové a dobrovolní hasiči. V Lomu u Hříběcích bud se žáby každoročně rozmnožují v jezírku, jež vzniká jarním odtáváním sněhu. Kvůli letošní na sníh chudé zimě však jezírko téměř vyschlo. Byly v něm však už tisíce vajíček obojživelníků.

Hasiči z Horního Lánova tak spolu se strážci Krkonošského národního parku do jezírka napustili celou cisternu vody. „Podnikli jsme tento pokus ve snaze zabránit vyschnutí a uhynutí vajíček vzácných obojživelníků v přírodní památce Lom Strážné. Letošní nízká aktivita obojživelníků v Krkonoších je jedním z jasných a silných signálů sucha. Tradiční trdliště jsou mnohde vyschlá a přírodou se neozývá typické skřehotání žab. Jde o zákrok spíše symbolický, protože takový zásah si nemůžeme dovolit na mnoha dalších žádoucích místech,“ uvedl ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Žáby a čolci z lomu by podle odborníků mohli být zachránění. „Nízkou hladinu jezírka zapříčinilo dlouhotrvající sucho. Během současných teplých dnů lze však očekávat, že vývoj obojživelníků, který je mimo jiné závislý na teplotních podmínkách, teď bude rychlejší a snůšky by se mohly dovyvinout rychleji, než voda opět vyschne,“ řekl hydrobiolog Správy KRNAP Adam Bednařík.

Jezírko vyhledávají čolci horští, skokani hnědí a další obojživelníci. Někdejší kamenolom u Hříběcích Bud byl založen na počátku minulého století právě pro těžbu vápence k výrobě vápna a také mramorových drtí. Po ukončení těžby se lokalita ležící v Krkonošském národním parku stala pro výskyt vzácných druhů horských bylin vázaných na výskyt vápence, zejména orchidejí, přírodní památkou Lom Strážné.

Reklama

Doporučované