Hlavní obsah

Sucho, silný vítr a vysoké teploty, požár v Portugalsku se nedaří uhasit

Předpověď počasí v Portugalsku hrozí, že se požár znovu rozšíříVideo: Ruptly

 

Reklama

Předpověď počasí není pro nejbližší dny příznivá.

Článek

Portugalským hasičům se podařilo zkrotit zhruba 70 % požáru. Nejnovější předpověď počasí ale hrozí, že se nejničivější požár historie dál rozšíří.

Na úterý jsou v oblasti kolem města Pedrógão Grande hlášeny teploty 38 stupňů Celsia a horší povětrnostní podmínky. Počasí tak může požár, který usmrtil 64 lidí, znovu rozšířit.

Většina lidí zemřela ve svých vozech na asi patnáctikilometrovém úseku silnice mezi portugalskými městy Castanheira de Pera a Figueiró dos Vinhos. Požár odříznul řidičům cestu a ti se neměli z pekelné pasti kudy dostat. Dalších 130 lidí bylo zraněno. Vláda vyhlásila stav nouze v zalesněné oblasti kolem města Pedrógão Grande, ležícího 200 kilometrů severovýchodně od portugalské metropole Lisabonu.

Podívejte se ná záběry z dronu z úseku silnice, kde došlo k největší tragédii s požárem související.

Záběry z dronu z portugalské silnice, kde zemřely desítky lidí.

Podle velitele civilní ochrany Elisia Oliveiry stále panují obavy z rozšíření požáru. S ním pořád bojuje přes tisíc hasičů. Dochází také k evakuaci některých obyvatel z přilehlé obydlené oblasti.

„Nízká vlhkost, silný vítr a vysoké teploty práci značně ztěžují. Požár se může snadno šířit,” řekl Oliveira. Jak dlouho bude hašení trvat, závisí podle něj pouze na počasí.

Policie se domnívá, že rozsáhlý požár způsobil náraz blesku během sobotní bouřky. Nejnovější předpověď počasí ale hrozí, že se nejničivější požár v historii země ještě rozšíří.

Reklama

Související témata:

Doporučované