Hlavní obsah

Sucho sužuje už i jeskyně. V Moravském krasu přestávají růst krápníky

Voda se nestihne přes vrstvu masivu dostat dolů do jeskyní.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sucho a nedostatek podzemních vod trápí jeskyně v Moravském krasu. Dlouhodobý nedostatek srážek se v jeskyních projevuje tak, že přestávají růst krápníky. I přes občasné letní srážky jsou některá místa v chráněné krajinné oblasti úplně vyschlá.

Článek

Suché potoky, stromy a jeskyně trápí CHKO Moravský kras. Dlouhodobý nedostatek srážek se projevuje hlavně v jeskyních, kde přestaly růst krápníky. „Na některé krápníky běžně kapala jedna kapka vody za druhou, v posledních třech letech už ale vůbec žádná. Letos více prší, spadne přibližně jedna kapka do půl minuty,“ popsal situaci zástupce vedoucího správy CHKO Moravský kras Antonín Tůma.

Nedostatek vody v jeskyních se projevil s prvním větším obdobím sucha. Voda se přes vrchní vrstvu masivu nad jeskyněmi nedostane do podzemí. „Les nasakuje poměrně málo srážek, voda potom zůstává v masivu, a tím pádem potom nekape na krápníky, které nemohou růst,“ řekl Tůma.

Vyschlé jsou i některé říčky. Kdysi hlavní vývěr z jeskyní je v posledních deseti letech zcela suchý.

Oblast Moravského krasu dlouhodobě analyzují vědci z hydrometeorologického ústavu. „Loňský rok byl na absolutním minimu, taková čísla jsme tu nenaměřili za posledních sto let,“ uvedl Stanislav Lejska z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nedostatek podzemních vod v Moravském krasu ovlivňuje i zdroje pitné vody. V oblasti je několik vrtů s pitnou vodou. U některých ale není známo, odkud se voda přesně bere a kolik jí v podzemí je.

Problémem je také nešetrné zacházení s vodou a nepřirozené zásahy lidí do přírody. „Objevilo se nám tu několik žádostí na další vodní vrty pro hospodářské účely. Museli jsme tyto požadavky odmítnout. Je to násilný zásah do přírody,“ řekl Tůma.

Problémem totiž je, že by voda z potenciálních nových vrtů byla využívána k zalévání zahrad a pro hospodářské účely. „Není nutné, abychom krajinu ochuzovali o podzemní vody, které mají primárně sloužit jako zdroj vody pitné,“ dodal Tůma. Na zalévání zahrad doporučuje využití výhradně dešťové vody.

V oblasti Moravského krasu začali v letošním roce výrazně usychat také stromy. Součástí panoramatu jsou nyní nejen suché jehličnany, ale už také usychající listnaté stromy, především duby.

Moravský kras je největší krasovou oblastí v České republice. Rozkládá se na severní části Jižní Moravy nedaleko Brna. Jeho součástí je přes 1100 jeskyní. Veřejně přístupných jich je ale pouze pět. Jednou z nich je například Punkevní jeskyně na řece Punkvě, která vede až k propasti Macocha .

Reklama

Doporučované