Hlavní obsah

Sucho tu může vydržet dalších 20 let. Znalci vysvětlili důvody

Sucho na jižní Moravě.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle hydrologů už podobné suché období jako nyní zažila zdejší krajina v minulosti.

Článek

Z diskuse, co mohou znamenat tři suché roky mezi lety 2014 a 2017, mají hydrologové v dalším suchém roce 2018 málo potěšitelnou prognózu.

Se suchem, které momentálně poznamenává krajinu, se prý budeme možná muset vyrovnávat ještě dalších 20 let.

Tuto předpověď opírají o minulost.

Současná sucha se dají podle nich srovnat se situací v druhé polovině 19. století. Tehdy vlivem suššího počasí i špatného hospodaření v krajině trápil nedostatek vody české území právě zmíněných téměř 20 let.

Do Česka by po tropech opět měly dorazit bouřky.Video: Petr Dvořák

Voda v Česku chybí už nyní

A že podobný scénář se nedá vyloučit ani teď po několika suchých letech, zaznělo na semináři, kde se sešlo na 150 předních českých a slovenských odborníků.

Jako vzorovou situaci, která se může opakovat, berou hydrologové dobu od konce padesátých let 19. století. Tehdy nynější území České republiky trápil nejprve nedostatek srážek, který se pak následně projevil v nedostatku vody v krajině.

„Mohli bychom mluvit o nějaké dlouhodobé paměti krajiny," uvedl náměstek ředitele ČHMÚ Jan Daňhelka. „Ačkoliv se pak v 70. letech 19. století vrátily srážky do normálu, nedostatek vody v české krajině byl cítit dalších deset let. Vidět to bylo třeba na průtoku v tocích, včetně Vltavy,” dodává.

Paralelu tehdejších suchých časů s těmi dnešními pak vidí právě na průtoku jednotlivých řek.

Území Česka se nyní totiž ještě nevypořádalo s nedostatkem vody, který nastal po extrémně suchém roku 2015 a podle hydrologů je poznat, že vody je na českém území skutečně nedostatek i v současnosti.

Řeky dosahují historického minima

Tento fakt potvrdili hydrologové z ČHMÚ ve svém výzkumu, který ukazuje, že průtok na některých místech dosahuje v současnosti historického minima.

„Poslední čtyři roky byly v rámci více než stoletého zkoumaného období na některých řekách na nejnižší úrovni,” uvedl jeden z výzkumníků ČHMÚ Pavel Kukla.

Situaci podle něj nezlepšuje ani letošek, který by podle nynějších odhadů mohl co do sucha dopadnout ještě hůř než zmiňovaný rok 2015.

„Pokud se podíváme na současnost, můžeme vidět, že letošní průtoky v jarním období jsou velmi nízko. Dokonce jsou za poslední čtyři roky nejníže. Zatím nevím, jaké bude letošní léto, ale pokud se charakter počasí nezmění, tak může být letošní rok znovu extrémní,” uvedl Pavel Kukla.

Podívejte se, jak vypadá vyschlá česká krajina z paluby letadla.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ohrožení suchem a povodněmi klesat nebude

A další paralela s minulostí: jako příčinu takřka 20 let trvajícího období sucha v 19. století vidí hydrologové nejen přirozenou periodicitu počasí, kdy se mění sušší a vlhčí období, ale také přístup ke krajině.

Ta byla podle nich v druhé polovině 19. století hodně zaměřena na zemědělství a k suchu přispěl nedostatek rybníků a vodních nádrží, které byly v 18. století zrušeny.

Otázkou tak podle hydrologů zůstává, jaké důsledky bude nynější sucho mít nejen na krajinu, ale také na další činnosti člověka.

„Můžeme zcela jistě říci, že není důvod se domnívat, že by naše ohrožení suchem a povodněmi mělo do budoucna klesat. Naše společnost oběma extrémům bude do budoucna čelit,” řekl hydrometeorolog Daňhelka.

Reklama

Doporučované