Hlavní obsah

Sucho vyhání koně z přírodní památky, za niž bojoval Dan Bárta. Nemají co žrát

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Divocí koně měli pomoci udržovat přírodní památku na okraji Hradce Králové. Kvůli suchu jim ale chybí tráva i voda. Ochránci přírody proto připravují jejich odvoz.

Reklama

Sucho drtivě dopadlo na přírodní památku Na Plachtě na okraji Hradce Králové. Nejbohatší lokalitě s vážkami ve střední Evropě přes zimu úplně vyschly tůně i mokřady. Některé vážky už zmizely. A pryč se chystají i divocí koně.

Článek

„Letošní zimu to tady celé vyschlo kompletně, je to už několikrát po sobě, kdy je situace taková, že na celé Plachtě není voda,“ říká David Číp z ochranářské skupiny Jaro Jaroměř, která o lokalitu pomáhá pečovat a koncem roku 2017 tam rovněž přivezla stádo divokých koní, kteří měli s údržbou památky pomoci.

Jenže sucho vyžene i je. V zimě, kdy by mělo být v krajině vody dostatek, jim ochránci přírody museli dovážet vodu. Na jaře se situace nezlepšila. Naopak, problém se ještě prohloubil, protože nenarostl ani dostatek trávy. „My jsme dokonce letos na jaře, kdy by měla být krásná bohatá tráva, byli nuceni přikrmovat, protože měli vypaseno,“ popisuje Číp. Koně se proto přestěhují na bohatší pastviny. „Možná pojedou všichni, možná se rozdělí a pojede půlka. Záleží na tom, jak teď bude pršet a co se bude dít s vegetací,“ dodává.

Více o problémech přírodní památky se suchem si přečtěte v galerii a poslechněte v rozhovoru s Davidem Čípem.

Rozhovor s Davidem Čípem o konci divokých koní v lokalitě Na Plachtě.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované