Hlavní obsah

Súdán už není zemí podporující terorismus. USA ho vyškrtly ze seznamu

Foto: Profimedia.cz

Říjnový protest proti normalizaci vztahů s Izraelem před univerzitou v Chartúmu.

Reklama

Arabských a muslimských zemí, které uzavírají mírové smlouvy s Izraelem, rychle přibývá. O víkendu ohlásilo tento krok Maroko, další v řadě mají být Omán a Indonésie.

Článek

Spojené státy v pondělí formálně vyřadily Súdán ze seznamu zemí podporujících terorismus. Na Facebooku o tom informoval americký velvyslanec v Chartúmu. Súdán byl na listině od roku 1993 a o jeho vyřazení se hovoří od října, kdy USA zprostředkovaly normalizační dohodu mezi Izraelem a Súdánem a prezident Donald Trump začal připravovat vyjmutí Súdánu ze seznamu.

„Pětačtyřicetidenní lhůta pro informování Kongresu vypršela, ministr zahraničí podepsal rozhodnutí, podle něhož už Súdán není řazen k zemím podporujícím terorismus. Toto rozhodnutí vchází v platnost 14. prosince,“ oznámil velvyslanec USA.

Trump úmysl odstranit Súdán ze seznamu ohlásil 19. října a o čtyři dny později pak súdánští představitelé přistoupili na normalizaci vztahů s Izraelem. Trump Kongres o svém úmyslu vyškrtnout Súdán ze seznamu informoval 26. října.

Letos s normalizací s Izraelem souhlasily rovněž za prostřednictví USA Spojené arabské emiráty a Bahrajn, nedávno pak také Maroko. Další z řady zemí, které je budou zřejmě následovat v blízké době, je Omán a Indonésie.

Podle agentury AFP na vyřazení ze seznamu Chartúm čekal od loňska, kdy byl svržen tehdejší prezident Umar Bašír. Mělo by to pomoci súdánské ekonomice, protože zápis na seznam komplikoval obchodování se zahraničními státy a investice do Súdánu.

Reklama

Doporučované