Hlavní obsah

Súdánská opozice se dohodla s armádou na tříleté přechodné vládě. Ta má vést k civilní vládě

Armáda a súdánská opozice se dohodly na přechodné vládě na tři roky. Její součástí bude suverénní rada, která má zemi dovést k prvním volbám.Video: Esther Beshirová, AP, Reuters

 

Reklama

Súdánští armádní velitelé ve středu oznámili dohodu s opozicí na tříletém přechodném období vedoucím k civilní vládě. Opoziční svaz bude mít v zákonodárném sboru dvoutřetinovou většinu. S odvoláním na armádní představitele o tom dnes informoval server BBC.

Článek

V Súdánu vládne vojenská junta, která před více než měsícem svrhla dlouholetého prezidenta země Umara Bašíra. Masové protesty, které vedly k jeho pádu, dosud pokračují. Opozice totiž požaduje plné předání moci do rukou civilní vlády. Armáda původně chtěla dvouleté přechodné období, zatímco protestní vůdci usilovali o čtyři roky, informovala britská stanice BBC.

Generálporučík Jásir Atta na tiskové konferenci oznámil, že konečná dohoda o sdílení moci s opozičním svazem bude podepsána během 24 hodin. Součástí úmluvy bude vznik tzv. suverénní rady, která povede zemi do voleb. „Slibujeme našim lidem, že dohoda bude dokončena do 24 hodin způsobem, který vyslyší přání lidí,” řekl Atta. Dodal, že opoziční aliance bude mít ve 300členném přechodném parlamentu dvě třetiny křesel a zbytek obsadí další politické strany.

Dohodu na vytvoření struktury budoucích institucí oznámil i mluvčí opozice. Podle něj má nově vzniknout „suverénní rada”, vláda a legislativní orgán. Člen opozičního vyjednávacího týmu Siddiq Youssef řekl listu Asharq al-Awsat, že v plánované radě pro suverenitu bude vedle tří členů z vojenské rady zasedat žena a šest zástupců súdánských provincií.

Několik hodin před uzavřením dohody zahynulo v Chartúmu pět demonstrantů a jeden příslušník bezpečnostních sil. Podle demonstrantů se vojáci chovali zodpovědně, jeden ze zasažených aktivistů, Raed Mubarak, však agentuře Reuters sdělil, že na něj jeden z vojáků vystřelil z dvacetimetrové vzdálenosti. „Viděl mě a chtěl mě zabít. Bylo to úmyslné. Šlo by o něco jiného, kdyby mě střelil do nohy nebo vystřelil do vzduchu. Ale střelil mě nalevo do hrudi, se záměrem trefit srdce.”

Podle korespondenta BBC Alastaira Leitheada může palba ukazovat na rozdělení armády a na pokus o destabilizaci procesu sestavování vlády. Madani Abbas, člen delegace Deklarace sil svobody a změny (Declaration of Freedom and Change forces), slíbil, že vojenská rada vyšetří útoky na protestující a založí společný výbor, který zabrání jakýmkoliv podobným pokusům, napsal web Sudan Tribune. V samostatném prohlášení pro televizi Al Jazeera pak Madani uvedl, že se žádná ze stran, která se podílela na bývalém režimu, nesmí zúčastnit přechodného období.

Reklama

Doporučované