Hlavní obsah

Súdánského exprezidenta Bašíra obžalovali ze smrti demonstrantů

Exprezident Bašír vládl Súdánu od června 1989 do dubna 2019.Video: Adam Ryšánek, Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Súdánská prokuratura v pondělí obžalovala bývalého prezidenta Umara Bašíra z podílu na smrti demonstrantů během protirežimních protestů, které vedly na začátku dubna k jeho svržení. Informovala o tom agentura AFP. Mluvčí vojenské rady, která po Bašírovi v zemi převzala moc, v pondělí zároveň oznámil, že se rada s opozičními skupinami dohodla na struktuře přechodných institucí.

Článek

„Umar Bašír a další byli obžalováni z podněcování a z účasti na zabití demonstrantů,“ uvedl v prohlášení súdánský generální prokurátor. Bývalý prezident je v současnosti ve vazbě v metropoli Chartúmu, kam se dostal krátce po svém dubnovém svržení.

Přechodná vojenská rada už dříve uvedla, že Bašír bude souzen v Súdánu a nebude vydán do Haagu, kde u Mezinárodního trestního soudu (ICC) čelí obvinění z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů kvůli konfliktu v západosúdánské provincii Dárfúr. Budoucí civilní vláda ale může toto rozhodnutí změnit.

Demonstranti v Súdánu zůstali i po Bašírově svržení v ulicích a požadovali rychlé předání moci z rukou armády do rukou civilistů. V pondělí se vojenská rada podle svého mluvčího s opozičními skupinami dohodla na struktuře přechodných orgánů. Způsob jejich vytvoření a jejich složení by měl být předmětem dalších jednání. Hlavním sporem v dosavadních jednáních byla role armády v budoucí správě země. Vrcholné představitele armády dosadil ještě Bašír.

Podle sdružení lékařů Aliance pro svobodu a změnu, které se podílelo na organizaci protivládních protestů, zahynulo při zásazích bezpečnostních složek na demonstracích od loňského prosince 90 lidí. Oficiální údaje hovoří o 65 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Doporučované