Hlavní obsah

Sudí nelení. Královec běhá, luští kvízy od UEFA, maluje a obchoduje

Foto: Profimedia.cz

Pavel Královec píská tuzemskou nejvyšší soutěž už 18 sezon.

Reklama

Koronavirus zastavil život v zemi, včetně fotbalové ligy. Hráči běhají po parcích, funkcionáři se dohadují, kolik to bude stát a kdy ligu restartují. Ale co dělají rozhodčí? I o tom je rozhovor s českou jedničkou Pavlem Královcem.

Článek

V srpnu to bude osm let, co na Old Trafford pískal semifinále olympijského turnaje mužů mezi Brazílií a Jižní Koreou. Statistici mu napočítali už 27 zápasů odřízených v Lize mistrů. Pískal duely Realu Madrid, Bayernu Mnichov, Paris SG, Manchesteru City, Barcelony, Chelsea, Juventusu…

Teď Pavel Královec čeká doma v Domažlicích, kdy se český i evropský fotbalový vlak opět rozjede.

Zápasy se teď nehrají, pískat nemůžete. A nikdo neví, kdy to zase začne. Jak se tedy udržujete v pohotovosti?

Samozřejmě běhám, nejvíc doma na pásu. Mám tu i malou posilovnu, ve které teď trávím docela dost času.

Kdo je Pavel Královec

- fotbalový rozhodčí, je mu 42 let

- píská od 16 let, české profesionální soutěže od roku 2002, na listině FIFA od roku 2005

- patří mezi 26 nejlepších evropských rozhodčích kategorie Elite

- řídil zápasy na OH 2012, coby čtvrtý sudí působil na Euru 2012, jako hlavní na Euru 2016

- odřídil 27 zápasů Ligy mistrů, a 30 duelů Evropské lligy / Poháru UEFA

Kolik času denně třeba běhání věnujete?

Obecnou vytrvalost asi máme jako rozhodčí všichni, to se hned nevytratí, ale zaměřuju se teď hodně na rychlostní vytrvalost. Běhám tak 45-60 minut denně. Mám rozepsané úseky běžeckých tréninků. Něco nám posílá UEFA a navíc využívám zkušeností z tréninků, které nám dřív připravoval Honza Hanzl, když dělal rozhodčím fitness kouče.

A co když doběháte? Čtete si v pravidlech, nebo se díváte na starší zápasy a vyhodnocujete si zpětně situace?

V tomhle směru dostáváme úkoly od UEFA. Vždycky v pondělí pošlou několik videoklipů s vybranými situacemi. A máme čas od osmé do dvacáté hodiny, abychom si to všechno pustili, vyhodnotili, odeslali jim to zpátky. A pak dostaneme zprávu, jak jsme uspěli v jejich vyhodnocení.

Takže vlastně luštíte takové rozhodcovské videokvízy. Jak vám to jde?

No, někdy jsou to zapeklité věci, komise samozřejmě úmyslně vybírá složité, opravdu diskutabilní případy, abychom se s tím správně popasovali a uměli to pak správně vyhodnotit i naživo na hřišti. Teď jsme tam třeba měli několik situací, ve kterých hrálo hlavní roli nesportovní chování fotbalistů.

Vy patříte mezi šestadvacet evropských rozhodčích nejvyšší kategorie Elite. Pochopil jsem tedy, že UEFA je s vámi stále v pravidelném kontaktu?

Ano, občas se mi osobně ozve i předseda komise Roberto Rosetti, to je výborný člověk, má opravdu lidský přístup. Tak si spolu někdy popovídáme přes videohovor, zeptá se, co je nového, jak jsem na tom zdravotně. Vím, že i další naši mezinárodní rozhodčí mívají s UEFA meetingy přes skype.

Jaké je složení komise rozhodčích UEFA

Předseda: Roberto Rosetti (Itálie)

Místopředseda: Hugh Dallas (Skotsko)

Členové: Marc Batta (Francie), Vladimir Sajn (Slovinsko), Dagmar Damková (Česko)

Když už jste naťuknul to zdraví… Vy jste kvůli problémům s nártem nemohl pískat v úvodu tohoto ročníku. Už je to v pořádku?

Ano. Měl jsem tam prasklinu, ukázalo se, že je nutné chirurgické řešení. A musel jsem vypustit čtyři měsíce.

Tak mě napadá… Třeba pro vás může být výhodné, že se Euro o rok odložilo, ne? Takhle po zranění byste měl možná menší šanci pro nominaci na turnaj, než když se na turnaj v létě 2021 budete moci připravit tak jako ostatní sudí?

Tímhle směrem bych vůbec neuvažoval. Prvořadou záležitostí je teď zdraví nás všech. A to, aby se všechno, včetně fotbalu zase mohlo vrátit do starých kolejí. O žádné mé osobní zájmy teď vůbec nejde, to opravdu neřeším.

Připomeńte si reportáž Seznam Zprávy o systému VAR, ve které se Pavel Královec také objevilVideo: Seznam Zprávy

Když rozhodčí nepíská zápasy, nedostává za to ani odměnu. Není tajemstvím, že za odřízení ligového zápasu je v Česku 25 000 korun, v mezinárodním fotbale samozřejmě výrazně víc. Jak citelnou vám tedy současná situace dělá díru do rozpočtu? A co vaši čeští kolegové, máte zprávy, jestli se někdo neocitl v problémech?

Musíme vzít situaci takovou, jaká je. A nějak se s tím vypořádat. Potíže teď samozřejmě má v republice spousta lidí, hlavně živnostníků. I rozhodčí jsou často osoby samostatně výdělečně činné, podobně jako hráči nebo mnozí funkcionáři. Musíme to nějak zvládnout. Já si volám s určitou skupinou rozhodčích, co se známe delší čas, úplně se všemi v kontaktu nejsem, je nás už přeci jen na listině hodně. Ale že by se někdo vyloženě dostal do existenčních potíží, to jsem o nikom neslyšel. Chválabohu.

Vy také podnikáte, že ano?

Věnuju se obchodu se svařovací technikou. Tenhle obor zatím funguje, distribuujeme zboží do firem, zaměstnanci ho tam rozvážejí, tohle běhá, jak má.

Ale stejně teď musíte mít mnohem víc volného času, než kdy jindy. Jak ho využíváte?

Věnuju se teď alespoň víc rodině, firmě. A také dělám běžnou údržbu na baráku, na zahradě…

Do čeho jste se třeba pustil?

Rekonstruoval jsem přízemí, předělával jsem tam kotel. Takže jsem dělal všechno, co je s tím spojené. Vymalovat, nasázet tam obkladačky a tak podobně.

Ozve se vám občas i někdo z FAČR?

Samozřejmě, volám si s předsedou komise panem Chovancem. A místopředsedou Martinem Wilczekem. Samozřejmě bychom byli všichni rádi, kdyby se liga zase rozeběhla. Ale musíme respektovat situaci, to je samozřejmé.

A kdybyste si měl tipnout, kdy se česká soutěž případně zase rozeběhne?

To opravdu nevím, nemám patent na rozum. Teď jsme se jako všichni dozvěděli, že u nás na okrese soutěže také končí, trénuju tady v Domažlicích s kamarádem přípravku, takže tuhle sezonu jsme ukončili a můžeme chystat plány na novou. Jak to bude s ligou nebo evropskými poháry, to se teprve uvidí. Prioritou je samozřejmě zdraví nás všech, o tom nemůže být sporu.

Reklama

Související témata:

Doporučované