Hlavní obsah

Sůl nad kvóty. Německý ambasador přinesl ministru Tomanovi originální dar

Video zveřejněné na twitterovém účtu německého velvyslance v České republice.Video: twitter.com/velvyslanec_SRN

 

Reklama

Proti povinným kvótám na prodej českých potravin se již nesouhlasně vyjádřili někteří výrobci a nyní si „dloubl“ i německý velvyslanec v Česku. Ministru zemědělství posílá na ochutnání sůl ze svého rodného města.

Článek

„Česká republika vyrábí mnoho vynikajících produktů. Není proto překvapením, že je jednou z mála zemí, která více vyváží do Německa než kolik se jí dováží zboží od nás. Češi na to mohou být právem hrdí. Existují však také vynikající produkty v zahraničí,“ říká ve videu zveřejněném na Twitteru Christoph Israng, německý velvyslanec v Česku.

V průběhu téměř minutového videa dále Israng představuje sůl ze svého rodného bavorského města Bad Reichenhall, kterou hodlá věnovat českému ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi jako ukázku kvalitního zahraničního produktu. Ke konci videa pak upozorňuje na komplikace, které kvóty na české potraviny způsobí, a vyslovuje naději na upuštění od nich.

Podle návrhu novely zákona o potravinách, která minulý týden prošla Poslaneckou sněmovnou, by prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Návrh ještě může odmítnout Senát.

Proti zavedení kvót se již prostřednictvím tiskové zprávy vyjádřila například ODS. Podle té je jejich schválení nesmyslné a „nahrává do karet jen velkým potravinovým výrobcům“. Senátoři za danou stranu tak budou chtít návrh případně rovnou zamítnout.

„Se zavedením kvót pro prodej vybraných českých výrobků zásadně nesouhlasím. Tento návrh je proti pravidlům evropského volného trhu a proti zdravému rozumu. Je napsán ve prospěch velkých výrobců potravin a nejvíce na něj doplatí spotřebitelé, pro které budou potraviny mnohem dražší,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Pokud by návrh zákona vstoupil v platnost, chystá se k jeho přezkoumání přímo Evropská komise. Norma podle ní nesmí být v rozporu s pravidly volného pohybu zboží a nesmí diskriminovat žádné výrobce. Výhrady proti kvótám už minulý týden prostřednictvím dopisu předsedovi sněmovního zemědělského výboru Jaroslavu Faltýnkovi vyjádřilo také 8 zemí Evropské unie.

Reklama

Doporučované