Hlavní obsah

Sulawesi bojuje s rabováním, vojáci dostali příkaz střílet na zloděje

Zemětřesení na Sulawesi má na svědomí kromě ztracených životů a zničených budov i rabování.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Indonéští vojáci dostali rozkaz střílet na lidi, které přistihnou při rabování. Agentuře AFP to řekl jeden z nich. Žádné zprávy se nezmiňují o případných mrtvých či postřelených zlodějích.

Článek

Indonéský ostrov Sulawesi se týden po ničivém zemětřesení musí kromě destrukce způsobené živlem potýkat i s rabováním.

„Pokud někoho přistihneme, jak krade, rychle vystřelíme varovný výstřel a další střelbou ho imobilizujeme,“ řekl indonéský plukovník Ida Dewa Agung Hadisaputra agentuře AFP.

Mrazivé záběry z dronu. Z pobočky KFC na pobřeží zbyl jen sloup:

Video: Jan Marek, Reuters

Vojáci v prvních dnech po pátečním zemětřesení rabování tolerovali, lidé si tak z obchodů mohli beztrestně vzít nezbytné zásoby, kterých byl žalostný nedostatek. Stát postiženým obchodníkům za vzniklé škody slíbil finanční náhradu.

„Ale třetí den lidé začali rabovat například i elektroniku,“ řekl Hadisaputra. Vojáci a policisté tak proti zlodějům museli zakročit a úřady ve městě Palu, které bylo zemětřesením a tsunami zasaženo nejsilněji, vydaly před rabováním varování.

Policie už v Palu za rabování zadržela 92 lidí. Kradlo se například palivo, pneumatiky, keramické dlaždice nebo zemědělská technika.

Zemětřesení a následná vlna tsunami na ostrově Sulawesi připravila o život přes 1 550 lidí. Počet obětí bude velmi pravděpodobně ještě stoupat.

V zasažené lokalitě je asi 70 000 vysídlených lidí, celkem 80 % všech budov je poškozených nebo kompletně zničených. Těžce zasažená oblast byla před katastrofou podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN domovem pro zhruba 200 000 lidí.

Reklama

Doporučované