Hlavní obsah

Šumavský Ski&Bike Špičák zahájí provoz hned od pátku 18. prosince

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Šumavský Ski&Bike Špičák, největší lyžařský areál v Plzeňském kraji, zahájí provoz hned od pátku 18. prosince, kdy to umožňuje čerstvé vládní rozhodnutí.

Článek

K dispozici bude hlavní liniová sjezdovka v podobě horního úseku trojky Slalomové s dojezdem přes dvojku U Zalomeného, kde leží asi 50 centimetrů převážně technického sněhu promíchaného s menším množstvím přírodního, kterého zatím ale moc nenapadlo.

Na Špičáku nebudou v provozu ubytovací kapacity a restaurace, otevřou se jen výdejová okénka. Nebudou žádné doprovodné akce. „Pro nás je opravdu stěžejní spuštění provozu alespoň pro lyžaře a snowboardisty v těchto dnech. Vygenerování prvních tržeb nám umožní, abychom alespoň částečně pokryli provozní náklady,“ uvedl ředitel střediska Vladimír Kasík. Jen zasněžení a úpravy první sjezdovky stály přes půl milionu korun a přípravy na zimní sezonu další tři miliony.

Podle prodeje jednodenních skipasů v uplynulých sezonách tvoří jednodenní návštěvníci na Špičáku podstatnou část klientely, je jich víc než třetina z celkového počtu lyžařů. „Z Plzně, Klatov a dalších měst Plzeňského kraje, ale i z Prahy, středních a jižních Čech k nám míří na jednodenní lyžování početně velká skupina,“ řekl Kasík.

Další početná skupina lyžařů, které by mohl vyhovovat povolený režim provozu horských středisek v ČR, bude jezdit ze stovek privátních apartmánů a chalup na Železnorudsku. Řada lidí bude v oblasti trávit období mezi Vánocemi a Novým rokem a přijedou si zalyžovat na Špičák, zvlášť pokud nebude otevřený blízký Velký Javor v Bavorsku. „Nikdo netušíme, co letošní sezona s návštěvností může udělat, ale jsme rádi, že na rozdíl od řady jiných můžeme alespoň takto fungovat,“ řekl Kasík.

Areál už připravuje opatření v terénu, aby vyhověl vládou stanoveným podmínkám provozu. „Hlavně organizaci a rozestupy před nástupem na lanovku a vleky, zajištění dostatečné dezinfekce pro návštěvníky, ale i detaily provozu půjčovny a lyžařské školy (skupina do pěti dětí plus instruktor),“ uvedl Kasík. Lyžaři musí mít i na lanovce roušku nebo nákrčník.

Detaily opatření zveřejní areál v dalších dnech na webu, sociálních sítích i v médiích. Chce, aby se s nimi lidé mohli seznámit dopředu a lépe se orientovali, s čím mají od příjezdu na parkoviště, nástupu na lanovku a vleky až po skončení lyžování počítat, uzavřel Kasík.

Reklama

Doporučované