Hlavní obsah

Šumí Bečva do ztracena? Poslanci raději schválili vyšetřovací komisi

Foto: ČTK

Za vyšetření ekologické havárie místní pořádají pravidelné demonstrace.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci ve středu kývli na zřízení vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. Okresní státní zastupitelství očekává doručení znaleckého posudku v řádů týdnů.

Článek

Ekologickou havárii desetiletí bude řešit sněmovní vyšetřovací komise. Její zřízení navrhly opoziční strany v čele s lidovci, hlasovalo pro ni 52 z devadesáti přítomných poslanců. Podpořili ji zákonodárci napříč stranami, vyjma poslanců ANO. Devítičlenný orgán má své závěry předložit do pěti měsíců od svého vzniku.

Při ekologické katastrofě uhynuly v řece Bečvě desítky tun ryb a dalších živočichů. Jedovaté kyanidy otrávily řeku na čtyřiceti kilometrech pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.

S vytvořením komise nesouhlasil ani ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj vzniká precedens, protože bude taková komise ustanovena poprvé k živému policejnímu vyšetřování. Zdůraznil však, že má stejný zájem, aby se kauza vyšetřila a bylo jasno.

Členové nové komise mají dát dohromady všechny podklady a informace k zářijové havárii. Budou se také zabývat tím, zda všechny státní orgány a jednotlivci při vyšetřování postupovali správně. „Hlavním smyslem komise není jen shromáždění důkazů pro dopadení viníka, ale i nastavení parametrů a opatření na dalších řekách tak, aby se tragédie typu Bečva nikdy a nikde nemohla opakovat,“ řekl poslanec a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS), který se má stát jedním ze členů komise.

Zasedne v ní také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní si především místní zaslouží řádné vyšetření. „Jsou oprávněně velmi frustrovaní a oprávněně hledí na nás, poslance, abychom přispěli k dopadení viníka. Věřím, že přijdeme s novými zjištěními a posuneme celou věc dál,“ uvedla. Případ Bečva je podle ní ukázkou toho, jak selhává stát a jeho orgány.

Vznik komise iniciovala opozice, politikům totiž vadí, že se vyšetřování vleče bez výsledku. Už několik měsíců například policisté čekají na znalecký posudek v kauze zářijové otravy řeky Bečvy. Právě dokument, který vypracovává soudní znalec Jiří Klicpera, může vyšetřování ekologické havárie posunout z mrtvého bodu. „Očekávám, že v horizontu týdnů posudek k případu policie obdrží. Samozřejmě si přejeme, aby to dodal co nejrychleji. Nemáme žádný důvod to protahovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Sachr z okresního státního zastupitelství, které případ dozoruje.

Znalec Klicpera už dvakrát vyhotovení posudku odsunul. Neklapl prosincový, ani dodatečný únorový termín. „Nejvíc mě zdržuje koronavirus. Je složitější setkávání, všechno to leží takhle. Nezlobte se. Nemůžu poskytnout žádné nové informace. Je to stále ve stejné fázi vyšetřování. Mám teď jiné jednání, tak kdybyste mě omluvil,“ řekl Klicpera Seznam Zprávám.

Soudní znalec termíny odsouvat může. „Pokud zdůvodní, proč potřebuje delší dobu na zpracování posudku, je to jeho právo. Nejde o to, že by dostal všechny důkazy 20. září v den havárie a pak je vyhodnocoval. Je tam mnoho úkonů a spoustu z nich dělá i v průběhu tohoto roku. Vyhodnotí je a zapracovává do posudku. Na posudky stále čekáme, jinak se v případu neposuneme dál,“ potvrdil Sachr.

Přestože ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) krátce po znečištění řeky avizoval, že najít viníka bude otázkou hodin, případ už se neposunul sedm měsíců.

Anketa

Věříte, že se ještě podaří odhalit viníka katastrofy?
Ano
14,4 %
Ne
85,6 %
Celkem hlasovalo 626 čtenářů.

Vyšetřující orgány v čele s policií a Českou inspekcí životního prostředí čelí tvrdé kritice, že bezprostředně po havárii nezajistily potřebné vzorky pro odhalení pachatele. Nad postupy se podivoval například odborník na toxické látky v životním prostředí Ivan Holoubek. „Když k něčemu takovému dojde, musí se okamžitě odebrat vzorky na potenciálním zdroji znečištění. Jak se zdá, nic takového se tam bezprostředně po havárii nedělo. Ať se na mě nikdo nezlobí, to je totální diletantismus,“ řekl už dříve pro Seznam Zprávy.

Podle části místních rybářů i politické opozice stojí za únikem toxických látek valašskomeziříčská chemička Deza ze svěřenského fondu premiéra Babiše. Fabrika ovšem dlouhodobě jakýkoli podíl na havárii odmítá.

Také kvůli přetrvávajícím otazníkům usilovali opoziční poslanci o vznik vyšetřovací komise. „Chceme, aby bylo hlasování o zřízení vyšetřovací komise k ekologické havárii na řece Bečvě. Stále je to pro nás velmi důležité téma,“ avizoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Předem nebylo jasné, jestli má opoziční návrh šanci uspět. Už jednou se proti němu postavili poslanci ANO, SPD a komunistů. „Zhatili to, prodlužovali rozpravu. Myslím, že pokud vůbec dojde na hlasování, stejně budou hlasovat proti zřízení komise,“ naznačila šéfka sněmovního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti).

Podle opozice vláda případ zahrává do ztracena. „Vnímám to hodně negativně. Sehrává v tom roli i fakt, že proces vyšetřování ekologických havárií je velmi špatně nastavený. U těch vodních se nezjistí viník až v sedmdesáti procentech případů. Mnohdy je známý, ale vina se mu stejně neprokáže,“ zdůraznila Balcarová.

Novela vodního zákona z dílny Ministerstva životního prostředí, která má problematické záležitosti napravit, je v meziresortním řízení. Není však jisté, jestli se Sněmovna do konce volebního období k jejímu projednání dostane.

Reklama

Doporučované