Hlavní obsah

Summit EU bez Velké Británie: řeší se budoucnost evropských peněz, fungování unijních institucí a pomoc Sahelu

Zástupci členských zemí EU jednají o rozpočtu, institucích i pomoci Sahelu.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Premiéři a prezidenti 27 členských zemí Evropské unie se ve čtvrtek sešli v Bruselu na neformálním summitu. Klíčovými body jejich jednání je fungování unijních institucí a budoucnost evropských peněz. Součástí summitu byla i konference EU, OSN a Africké unie o podpoře zemí na jižním okraji Sahary.

Článek

Neformální summit představuje pro zástupce členských zemí příležitost k diskuzi bez účasti Velké Británie. Britský odchod z unie na jaře 2019 bude znamenat každoroční propad příjmů rozpočtu o možných 13 miliard eur (325 miliard korun), který – jak dříve upozornil komisař pro rozpočet Günther Oettinger – nepůjde spravit jen úsporami.

Pro vyšší příspěvky členských zemí do rozpočtu Evropské unie po roce 2020 se již před začátkem summitu vyslovil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Politici, včetně českého premiéra v demisi Andreje Babiše, v rámci summitu absolvují první orientační diskuzi o dlouhodobém rozpočtu společenství po roce 2020.

Babiš kritizuje volbu předsedy EK

Dalším z velkých témat summitu je i to, jak se Evropská rada postaví k systému takzvaných „vedoucích kandidátů“, tedy lídrů kandidátek v eurovolbách. Právě z těchto „vedoucích kandidátů“ by měl vzejít nový předseda Evropské komise.

Politická uskupení v europarlamentu se tímto způsobem snaží o co největší vliv na rozhodování v této volbě. Český premiér před svým odletem do Bruselu prohlásil, že Praha tento systém odmítá. „Logické by bylo, že 27 členských zemí má své komisaře a z nich vyberou toho nejlepšího premiéři či prezidenti,“ poznamenal Babiš.

Český premiér zahájil den v Bruselu snídaní s osmi dalšími premiéry zemí EU, kteří patří do evropské liberální politické skupiny ALDE. Poté se zúčastnil konference k podpoře zemí Sahelu, tedy zemí na jižním okraji Sahary. Česká vláda těmto státům nabídne celkem 100 milionů korun. Ty mají pomoci s bojem proti pašerákům migrantů.

Reklama

Doporučované