Hlavní obsah

Summit EU se shodl na prodloužení sankcí proti Rusku

Ilustrační fotografie.

Reklama

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes na bruselském summitu jednomyslně shodli na půlročním prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku.

Článek

Podle unijních lídrů Moskva stále nedodržuje mírové dohody z Minsku, které se týkají východu Ukrajiny ovládaného separatisty a jejichž naplnění je podmínkou pro zrušení postihů. Oznámil to mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska Preben Aamann.

Postihy, které Brusel prodlužuje již podeváté, jsou zaměřeny na bankovní, finanční a energetické oblasti. Znamená to, že některé ruské firmy budou mít nadále ztížený přístup k mezinárodním financím nebo nebude možné vyvážet do Ruska určitá zařízení na těžbu ropy.

Evropští lídři by podle návrhu závěrů dnešního summitu rovněž měli zopakovat výzvu, aby Moskva bezpodmínečně propustila ukrajinské námořníky i lodě zadržené loni v listopadu v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem.

Kriticky se také vyjádří k rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina vydávat ruské pasy lidem z ukrajinských oblastí obsazených separatisty.

Reklama

Související témata:

Doporučované