Hlavní obsah

Summit NATO skončil. Neobešel se bez sporů

Foto: ČTK

Státníci v Buckinghamském paláci.

Reklama

aktualizováno •

Lídři zemí NATO se na summitu v Londýně dohodli na plánu posil pro Pobaltí a Polsko a slíbili, že budou společně čelit „agresivním akcím“ Ruska. Americký prezident Donald Trump či britský premiér Boris Johnson zdůrazňovali jednotu a sílu aliance, dvoudenní vrcholná schůzka ale opět ukázala i napětí mezi některými členy. Česko na ní zastupoval zejména prezident Miloš Zeman, který dnes mluvil mimo jiné o misi v Afghánistánu a o boji proti terorismu.

Článek

Ve společném prohlášení prezidenti a premiéři zemí NATO zdůraznili solidaritu a spojenectví a přihlásili se k plánu zvyšování obranných investic. „Dosahujeme dobrého pokroku. Musíme a budeme dělat více,“ píše se v textu. Prohlášení hovoří také o ohrožení euroatlantické bezpečnosti v podobě „agresivních“ ruských kroků nebo o přetrvávající hrozbě terorismu.

Závěrečná deklarace zmiňuje i význam zajištění bezpečných komunikačních sítí, včetně sítí páté generace (5G) a označuje vesmír za operační prostor. Summit také uvedl, že rostoucí vliv Číny ve světě skýtá příležitosti i výzvy. Země také připomněly článek pět Washingtonské smlouvy, podle které je útok na jednu členskou zemi útokem na všechny.

Severoatlantická aliance funguje už 70 let a podle jejího generálního tajemníka Jense Stoltenberga v ní po celou tuto dobu existovaly neshody. „Samozřejmě, že máme neshody, cokoli jiného by bylo divné,“ řekl novinářům po dotazu na spory mezi Trumpem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Stoltenberg na tiskové konferenci oznámil, že se podařilo najít shodu na aktualizovaném obranném plánu pro Pobaltí a Polsko. Ten dosud blokovalo Turecko, které výměnou za svůj souhlas požadovalo, aby NATO uznalo jako teroristické ty skupiny, proti nimž Turci bojují v Sýrii. Prezident Erdogan ale podle všeho nakonec ustoupil. Macron v této souvislosti uvedl, že s Tureckem nelze dosáhnout shody ohledně definice terorismu.

Terorismus je hlavním nepřítelem

Podle Macrona by lídři aliančních zemí měli ve světle londýnského setkání vzít v potaz, že hrozby se za 30 let změnily. „Vývoj amerického postoje z posledních let se ukazuje jako trvalý a ospravedlňuje nalezení nové rovnováhy v alianci,“ citoval francouzskou hlavu státu web Franceinfo.

Macron si na závěrečné tiskové konferenci položil otázku, kdo je v současnosti nepřítelem NATO. Rusko by podle něj do této kategorie všichni nezařadili. „V jistých oblastech je hrozbou, z geografického pohledu je sousedem a v jistých oblastech je také partnerem,“ řekl. „Zato terorismus je naším nepřítelem,“ dodal. Severoatlantická aliance by se měla zaměřit na boj proti mezinárodnímu terorismu i podle prezidenta Miloše Zemana.

Česká delegace summit považuje za úspěšný

Poslednímu zmíněnému bodu se ve svém projevu k ostatním lídrům věnoval i český prezident, informoval ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Zeman podle něj mluvil zejména o Afghánistánu a o tom, že spojenci by neměli ustupovat. V souvislosti s americkým vyjednáváním s povstalci z Tálibánu Zeman varoval, že nelze hnutí věřit.

Prezidenta v Británii doprovázeli ministři zahraničí Tomáš Petříček a obrany Lubomír Metnar, podle nichž summit přispěl k uvolnění napětí a ukázal jednotu aliance. Britský premiér Boris Johnson zase uvedl, že aliance drží pospolu, a hovořil o „dobrých debatách“ ohledně Ruska, Sýrie či budoucnosti NATO. Podle Trumpa je NATO silnější než kdy dřív.

„Jsem přesvědčen, že tento summit přispěl k uvolnění napětí, že z něho odcházíme s jasně deklarovanou jednotou, s jasně deklarovaným odhodláním vést tu reflexi, po které některé členské státy volaly,“ řekl Petříček. Setkání také podle něj umožnilo lídrům klíčových států aliance vyjasnit některá nedorozumění. Summit Petříček označil za úspěšný.

Český prezident měl podle původních informací mluvit až mezi posledními řečníky, protože pořadí mělo být určeno procentem výdajů na obranu vzhledem k HDP. České diplomacii se ale podle Jindráka podařilo projev posunout na přednější místo a Zeman promluvil v první třetině zasedání.

Politici vtipkovali o Trumpovi

Po úterní vypjaté tiskové konferenci šéfa Bílého domu s prezidentem Macronem se však ani druhý den summitu neobešel bez jistého, a to i osobně laděného tření. Vyvolalo jej video z úterní recepce v Buckinghamském paláci, na němž podle médií kanadský premiér Justin Trudeau ve společnosti Johnsona, Macrona a nizozemského premiéra Marka Rutteho pobaveně komentuje Trumpovo vystupování.

„Proto jsi přišel pozdě?“ ptá se na úvod záznamu Johnson Macrona. Do rozhovoru poté vstupuje Trudeau, podle něhož francouzský prezident dorazil pozdě kvůli čísi čtyřicetiminutové tiskové konferenci. Následně Trudeau popisuje, že při oné tiskovce „jeho (Trumpově) týmu padla čelist až na zem“. Kanadský premiér událost zlehčoval, Trump jej ale při společném vystoupení s německou kancléřkou Angelou Merkelovou označil za „muže dvou tváří”.

Podle médií je jasné, že skupina žertovala na účet šéfa Bílého domu, s nímž měl Macron krátce předtím neplánovaně dlouhou tiskovou konferenci. Trumpovo jméno nicméně na videu nezazní.

Reklama

Doporučované