Hlavní obsah

Summitu se doprošovat nebudeme, zní z Moskvy poté, co Trump odmítl schůzku s Putinem

Moskva se podle poradce Kremlu Jurije Ušakova nehodlá vnucovat a o uspořádání nového summitu se ve Washingtonu doprošovat nebude.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Rozhodnutí Donalda Trumpa zrušit schůzku s Vladimirem Putinem v Buenos Aires ruského prezidenta neurazilo, ale rozčarovalo. O odvolání schůzky prezidentů, naplánované na minulý týden, v úterý s novináři hovořil hlavní zahraničněpolitický poradce Kremlu Jurij Ušakov a mimo jiné řekl, že se Rusko summitu nehodlá doprošovat.

Článek

Moskva se o summit Donalda Trumpa a Vladimira Putina doprošovat nebude. Řekl to poradce Kremlu Jurij Ušakov v reakci na nedávné zrušení summitu americkým prezidentem. Putina však prý zrušení schůzky s Trumpem neurazilo, podle Ušakova byl Putin z Trumpova kroku spíše rozčarovaný a bylo mu to líto.

Prezidenti se měli oficiálně setkat minulý víkend na summitu G20. Donald Trump ale kvůli incidentu v Kerčském průlivu plánované jednání zrušil a další podmínil propuštěním ukrajinských námořníků.

Na summitu G20 se tak oba státníci setkali jen neoficiálně a hovořili spolu krátce. Podle Ušakova Putin během zhruba deseti až patnáctiminutového rozhovoru sdělil Trumpovi postoj Ruska ke kerčskému incidentu. Trump ho údajně pozorně vyslechl.

„Trump sám během recepce přišel k našemu prezidentovi," řekl kremelský poradce. „Náš prezident podrobně, jak jen to bylo během deseti, patnácti minut možné, vysvětlil naše hodnocení (kerčského) incidentu a prezident USA naši argumentaci pozorně vyslechl," dodal.

Možná Putinova návštěva v Bílém domě prý tématem besedy nebyla. „Američané se musejí sami rozhoupat a něco navrhnout," prohlásil Ušakov.

Reklama

Doporučované