Hlavní obsah

Šumperk letos dokončí opravu hrobky Moritze Weisse

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Šumperku by měla být letos dokončena záchrana jedné z nejzajímavějších historických hrobek na centrálním hřbitově. Hrobka patřila Moritzi Weissovi, bohatému šumperskému výrobci likérů.

Článek

První etapa rekonstrukce hrobky, která má podobu lože s nebesy a je tvořená žulovými bloky, byla dokončena loni. Město plánuje druhou etapu rekonstrukce, celkové náklady na opravu činí 760 tisíc korun. „Loni jsme na první etapu opravy hrobky vyčlenili 370 tisíc korun, městu se na ni podařilo získat dotaci 130 tisíc korun z Česko-německého fondu budoucnosti. O dotaci ze stejného zdroje žádáme i na druhou etapu, kterou plánujeme realizovat letos,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl. Celkové náklady na druhou etapu obnovy, o kterou se postará restaurátor Tomáš Hořínek, činí 393 tisíc korun.

První etapa zahrnovala demontáž hrobky, očištění její spodní části, výkopové práce včetně nových základů a osazení spodní části. Demontována byla také skleněná střecha se skleněnou vitráží. „Letošní práce zahrnují očištění zbylých částí hrobky, tmelení a lepení poškozených částí, patinaci, chemické ošetření, zlacení nápisu a zpětné osazení všech částí,“ uvedl místostarosta.

Šumperský výrobce likérů Moritz Weiss, jehož rodině hrobka patřila, bydlel v roce 1940 v dnešní vile Ancora. Odborníci na hrobce oceňují především netradiční architektonické řešení, především v jejím zastřešení. „Tvoří je ocelová nosná konstrukce se skleněnými výplněmi, které chrání vitrážovou středovou část s barvenými skly vsazenými do dřevěného rámu. Hrobka přiléhá k ohradní zdi, vnitřní průčelí je tvořeno třídílným kamenným reliéfem zobrazujícím tři ženské postavy s dětmi, jehož autorem je supíkovický sochař Engelbert Kaps,“ uvedla vedoucí oddělení státní památkové péče Monika Paulová.

Na centrálním hřbitově v Šumperku je ve špatném stavu desítka hrobek významných šumperských osobností a rodů. Město má záměr je postupně opravit, harmonogram prací je však závislý na stavu městské pokladny, která nyní značně utrpěla kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Předloni město opravilo téměř za půl milionu korun hrobku šumperského stavitele Antona Schwestky na hřbitově v Šumperku – Temenici.

Reklama

Doporučované