Hlavní obsah

Šumperk rozšiřuje počet nádob na gastroodpad, lidé vytřídili už 21 tun

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Reklama

Šumperská radnice ode dneška rozšiřuje počet míst, kde najdou obyvatelé speciální nádoby na kuchyňský odpad. Tuto novinku v separaci odpadu zavedlo město letos v květnu a vytříděného odpadu stále přibývá.

Článek

Gastroodpad mohou lidé odevzdávat nyní již na 52 místech, dosud to bylo na 38 adresách, sdělila mluvčí radnice Soňa Singerová. Podle zástupců radnice je Šumperk prvním městem v republice, které se do třídění gastroodpadu pustilo.

Vytříděný kuchyňský odpad putuje do bioplynové stanice v nedalekém Rapotíně. „Třídit se v Šumperku začalo na začátku května a vytříděného gastra nám stále přibývá. Zatímco první měsíc bylo na bioplynovou stanici do Rapotína odvezeno asi 2,3 tuny materiálu, v srpnu to už bylo přes sedm tun. Celkem tak našlo smysluplné využití zhruba 21 tun gastroodpadu,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl (ANO).

V bioplynové stanici v Rapotíně se poté tento dosud nevyužívaný odpad zpracovává na elektřinu, teplo a biometan. „Jen pro představu - z 20 tun gastroodpadu, který Šumperané do nádob nastřádali, je vyrobeno takové množství CNG, které stačí osobnímu vozu na ujetí 5000 kilometrů,“ doplnila mluvčí radnice Soňa Singerová.

Nové nádoby najdou obyvatelé města ode dneška například v ulici 8. května, Bludovská, Březinova, Erbenova, Finská či na křižovatce náměstí Míru a ulice Sadové nebo ve vnitrobloku Palackého ulice. Gastroodpad lidé vhazují do hnědých nádob, které jsou označeny odpadovým logem města a nálepkou s návodem jak třídit. Nádoba je opatřena těsněním, které zabraňuje úniku zápachu, a také uzavíratelným mechanismem. O svoz se stará přímo rapotínská bioplynová stanice, která naloží popelnici a vymění ji za čistou nádobu. „Dohodli jsme se, že ideální je odvážet nádoby v pondělí, protože o víkendu se v domácnostech více vaří, a je tedy logicky více odpadu,“ dodal místostarosta Jirgl.

Dosud obyvatelé Šumperku třídili papír, plast, sklo, nápojové kartony, bioodpad, kovy, textil, jedlé oleje a tuky, nádoby na kuchyňský odpad jsou další položkou. Město se tímto krokem snaží snížit objem směsného odpadu. Podle posledních analýz totiž zabírají zbytky z kuchyně zhruba 30 procent popelnic na směsný odpad.

Reklama

Doporučované