Hlavní obsah

Šumperk se pustil do záchrany nejzajímavější historické hrobky

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Šumperská radnice se pustila do záchrany jedné z nejzajímavějších historických hrobek, která se nachází na centrálním hřbitově.

Článek

„Hrobka patřila Moritzi Weissovi, bohatému šumperskému výrobci likérů, který bydlel v roce 1940 v dnešní vile Ancora. Odborníci u ní oceňují především netradiční architektonické řešení. Náklady na opravu přijdou na 760 tisíc korun,“ sdělila mluvčí radnice Soňa Singerová.

Město má v plánu letos dokončit první etapu, na kterou získalo dotaci z Česko-německého fondu budoucnosti. Druhá etapa rekonstrukce hrobky, která má podobu lože s nebesy a je tvořená žulovými bloky, je naplánována na příští rok.

„Ojedinělým a jedinečným architektonickým řešením je zastřešení této hrobky. Tvoří je ocelová nosná konstrukce se skleněnými výplněmi, které chrání vitrážovou středovou část s barvenými skly vsazenými do dřevěného rámu. Hrobka přiléhá k ohradní zdi, vnitřní průčelí je tvořeno třídílným kamenným reliéfem zobrazujícím tři ženské postavy s dětmi, jehož autorem je supíkovický sochař Engelbert Kaps,“ popsala památku vedoucí oddělení státní památkové péče Monika Paulová.

Opravu má na starosti olomoucký kameník Tomáš Hořínek, který označil stav díla za velmi špatný. První etapa, která by měla hrobku stabilizovat a zabránit dalšímu zatékání, by měla být hotova nejpozději v září, příští rok by mělo být dílo dokončené.

Na centrálním hřbitově v Šumperku je ve špatném stavu zhruba desítka hrobek významných šumperských osobností a rodů. Město má záměr je postupně opravit, harmonogram prací je však závislý na stavu městské pokladny, která nyní značně utrpěla kvůli opatřením zaměřeným proti šíření koronaviru. Loni město opravilo za téměř půl milionu korun hrobku šumperského stavitele Antona Schwestky na hřbitově v Šumperku - Temenici.

Reklama

Doporučované