Hlavní obsah

Šumperský Pars nova modernizuje devět lůžkových vozů Českých drah

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zakázku na modernizaci devíti lůžkových vozů pro České dráhy v hodnotě 137 milionů korun získala šumperská společnost Pars nova. První modernizovaný lůžkový vůz by se měl dostat zpátky do provozu v závěru příštího roku.

Článek

U šesti z devíti modernizovaných lůžkových vozů firma Pars nova zajistí i periodické hlavní opravy. ČTK to dnes sdělil generální ředitel Pars nova Aleš Měrka. Podnik Pars nova je od roku 2008 součástí skupiny Škoda Transportation.

„Tyto modernizované vozy budou nasazeny v mezinárodním provozu, a proto budou muset projít před opětovným nasazením náročným schvalovacím procesem. Věřím, že nové vozy po svém uvedení do provozu přispějí k dalšímu zvýšení atraktivity cestování,“ uvedl Měrka.

Šumperská firma zajistí modernizaci devíti vozů řady WLABmee, která zahrnuje zejména úpravy interiéru včetně výměny lůžek i instalaci hygienických koutů s umyvadly. Vozy budou mít nové nástupní dveře odpovídající současným bezpečnostním standardům, vybaveny budou bezdrátovým systém wi-fi, novým LED osvětlením a informačním systémem. Oddíl pro průvodčí bude osazen novým komunikačním zařízením, lůžkem, pracovní deskou se stolkem a ledničkou.

Společnost Pars nova bude v příštích čtyřech letech investovat do výrobního areálu v Šumperku 460 milionů korun, aby navýšila kapacitu výroby a inovovala technologie. Investice budou zaměřeny na rozšíření výrobních kapacit o 35 procent a technologickou modernizaci areálu.

Pars nova v Šumperku zaměstnává 700 lidí. Škoda Transportation, která je součástí skupiny PPF, vyrábí vlaky, lokomotivy, tramvaje, trolejbusy a vozy metra, ale i řídicí a pohonné systémy pro dopravu. V Česku má několik dceřiných společností, například jsou to Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou v Německu, Finsku, Maďarsku a Rusku.

Reklama

Doporučované