Hlavní obsah

Sundala hábit a oblékla velkou večerní. Značka Kering má posilu

Foto: Profimedia.cz

Emma Watson, nová členka představenstva společnosti Kering.

Reklama

Hermiona Grangerová z kouzelnické série Harryho Pottera vstupuje do světa luxusní módy. Herečka a dlouholetá aktivista Emma Watsonová se nově připojila k představenstvu francouzského luxusního módního konglomerátu Kering.

Článek

Módní impérium francouzského miliardáře Françoise-Henriho Pinaulta spravuje ty nejznámější módní domy světa včetně značek Gucci, Saint Laurent, Balenciaga nebo také Alexander McQueen a mnoho dalších.

Watsonová se v posledních letech věnuje udržitelné a ekomódě a je tváří aplikace Good on You, která hodnotí módní značky podle etických a udržitelných faktorů.

Hvězda, známá pro svůj feministický aktivismus a také jednu z hlavních rolí ve filmové sérii Harryho Pottera, se před několika lety zavázala, že všechny její promenády po červeném koberci budou v duchu udržitelné módy. Kromě připojení ke správní radě společnosti Kering bude tak Watsonová také předsedkyní správní rady výboru pro udržitelnost.

Módní značky v posledních několika letech začínají přijímat svou úlohou v globální klimatické krizi a plán udržitelnosti se pro každou z nich stává nezanedbatelnou součástí. Rostoucí nároky na udržitelnost a etičnost zboží také souvisejí s rostoucí poptávkou spotřebitelů, kteří se stále více zajímají o etickou minulost výrobku.

Vzhledem k tomu, že pandemie koronaviru ještě více zesílila stávající obavy o environmentální a ekonomickou udržitelnost módy, například kreativní ředitel luxusní značky Gucci Alessandro Michele oznámil, že společnost bude desegregovat pánské a dámské oděvy. Zároveň plánuje stáhnout počet přehlídek z pěti ročně na dvě.

V minulém roce navíc francouzský konglomerát během měsíce módy oznámil, že se celá společnost „stane uhlíkově neutrální v rámci svých vlastních operací i v celém dodavatelském řetězci“.

O volbě právě Emmy Watsonové do správní rady konglomerátu zapochybovala pro CNN Orsola de Castro, spoluzakladatelka a kreativní ředitelka neziskové společnosti Fashion Revolution. Podle ní má herečka sice „bezvadný“ životopis a výbavu, včetně skvělého ústního projevu. Obává se však problému s prosazováním systémových změn v podniku, kde by mohla podle ředitelky narazit na nedostatek odborných znalostí.

„Jistě je obhájcem udržitelnosti, ale určitě není odborníkem,“ řekla de Castro. „Celkově inklinuje zaměstnávání slavných osobností zejména k financování služeb za komunikaci a marketingové úsilí než k realizaci skutečné změny, která je namístě,“ dodala.

Watsonová byla jmenována do funkce společně s Jeanem Liuem, prezidentem čínské společnosti umožňující objednání přepravy osobním automobilem Didi Chuxing, a Tidjanem Thiamem, bývalým generálním ředitelem Credit Suisse Group.

Reklama

Doporučované